Gå till innehållet

1500 vildrenar kan komma att skjutas i Norge efter tre fall av CWD

Cwd
Ren på Flatruet. Foto: Erik Hansson

Ren på Flatruet i Sverige. Foto: Erik Hansson

I Norge är myndigheterna klara med sin utredning av de tre fall av sjukdomen CWD (Chronic Wasting Disease) som upptäcktes i den så kallade zon 1. För att råda bukt på den fruktade smittan föreslås att alla 1500 vildrenar som lever i zonen skjuts. Därefter ska marken ligga i träda i flera år och först efter det kan man återetablera en frisk stam vildrenar när sjukdomen anses vara borta. Det rapporterar NRK.

LÄS ÄVEN: • Nytt fall av fruktade sjukdomen CWD i Norge

Enligt Bjørnar Ytrehus från Norsk institutt for naturforskning så verkar inte sjukdomen försvinna och riskerar att sprida sig till betydligt fler djur. Dessutom är den drastiska metoden prövad med framgång i USA och Kanada och han anser att det är den metod som har störst chans att lyckas. Först krävs det dock ett politiskt beslut och ingenting är i dagsläget bestämt.

LÄS ÄVEN: • Fruktad sjukdom upptäckt hos hjortdjur i Norge – kan få enorma konsekvenser

Förslaget har väckt kritik från bland annat markägare i området.

Statens Veterinärmedicinska Anstalt skriver att CWD är en smittsam sjukdom som ingår i samma familj som galna ko-sjukan och Creutzfeldt Jacobs sjukdom, men CWD drabbar inte människor. Smittan ger djuren förändringar i hjärnan som drabbar nervsystemet och leder till beteendeförändringar, okoordinerade rörelser, avmagring och död. Det kan ta flera månader innan sjukdomsförloppet leder till döden.

Källa: NRK

Mer att läsa