Gå till innehållet

14 års fängelse för aktivist som dokumenterade giftiga utsläpp

I Vietnam har nyligen en person dömts till 14 års fängelse för att ha filmat en protestaktion mot ett stort kemikalieutsläpp som förgiftat 200 km av landets kustlinje. 

Mannen döms för att ha “missbrukat demokratiska friheter för att kränka statens intresse” efter att han filmat en protestaktion mot myndigheternas hantering av utsläppen. Han ska också i filmen ha rapporterat att myndigheterna misshandlade demonstranterna.

LÄS ÄVEN: • Rekordmånga miljöaktivister mördades i fjol

Även flera andra inblandade i protesten dömdes till flera års fängelse. Straffen är bara de senaste i en lång rad fängelsestraff för personer som protesterat mot myndigheterna i Vietnam. I juni dömdes en bloggare, som kallar sig “Mamma Svamp”, till tio års fängelse för att ha skrivit om Vietnams hantering av miljö- och människorättsfrågor.

LÄS ÄVEN: • Guide till att engagera sig för att rädda miljön

Även “Mamma Svamp” uppmärksammade när stålbolaget Formosa Ha Tinh släppte ut kemikalier i havet 2016. Sammanlagt dödades 115 ton fisk och flera havsfågelpopulationen slogs delvis ut av gifterna. Utsläppen lämnade också områdets fiskare utan möjlighet att försörja sig och myndigheterna har både dröjt med kompensationen och undvikit att betala till ett stort antal drabbade fiskare.

Källor: Radio Free Asia och Mongabay

Mer att läsa