Gå till innehållet

13 parkvakter i Virunga mördade

Under fredagen attackerades parkvakter i Virunga National Park av ett 60-tal milismän. 13 parkvakter dog och två är allvarligt skadade. Även fyra civila dödades i attacken.

Ett uttalande från regeringen i Kongo under fredagen beskrev attacken som den största i modern tid.

– Virungas parkvakter var inte målet för attacken, men de dog när de försvarade lokalbefolkningen, skriver nationalparken i ett uttalande.

Det var under fredagen som parkvakter från Virunga National Park upptäckte en civil bil som hade attackerats. När de undersökte fordonet blev de överfallna av ungefär 60 milismän från rebellgruppen FDLR-FOCA, vars ledare anklagats för att ha varit inblandade i folkmorden på tutsier 1994.

– Dessa tragiska händelser ska inte få undergräva nationalparkens åtagande för ekonomiska och humanitära utvecklingsprogram i samarbete med och till förmån för de lokala samhällen som omger parken. Mer än någonsin strävar dessa samhällen efter att leva i ett tillstånd av stabilitet, rättvisa och fred, skriver nationalparken.

Virunga National Park är ett världsnaturarv, känt för sina gorillor och för en prisbelönt dokumentär. Parken har varit stängd för turister sedan den 23 mars på grund av risken att gorillorna smittas av coronaviruset.

De senaste 20 åren har över 170 parkvakter dött medan de skyddat naturen i Virunga nationalpark. I april 2018 mördades till exempel fem parkvakter och en förare.

• Det går att skänka pengar till skyddet för Virunga via den officiella webbplatsen.

Läs även:
Bergsgorillor fortsätter öka i antal – tack vare naturvårdsinsatser
Sex parkvakter dödade i Virungas nationalpark
• Babyboom i år hos gorillorna i Virunga
• Komplicerad situation för världens gorillor – intervju med expert
• Virunga – en av de bästa dokumentärfilmerna någonsin

Källor: Virunga National Park, BBC och The Guardian

Mer att läsa