Gå till innehållet

123 organisationer: Storskalig biomassa från skog “farlig villfarelse”

Avverkad skog. Foto: Erik Hansson

123 organisationer från över 30 länder har skrivit en gemensam uppmaning till världens ledare att sluta ge stöd för storskalig biomassa från skogar. De menar att det är en inbillad lösning på klimatförändringarna.

– Vi undertecknare anser att man måste gå bortom att bränna skogars biomassa för att effektivt stoppa klimatförändringar. Vi uppmanar regeringar, finansiärer, företag och civilsamhället att undvika expansionen av den industriella biomassan från skogar och fasar ut användningen. Bidrag till energi från skogsbiomassa måste tas bort. Att skydda och återskapa världens skogar är klimatförändringarnas lösning, inte att bränna dem, skriver organisationerna.

LÄS ÄVEN: • Orörd natur är effektivare än bioenergi i kampen mot klimatkrisen

Bland undertecknarna hittas bland annat organisationer som Greenpeace, Leonardo DiCaprio Foundation, BirdLife International, Skydda Skogen och mängder av lokala föreningar i över 30 länder.

LÄS ÄVEN: • Rapport slår hål på fyra myter om biomassa

I uttalandet kallas skogsbaserad bioenergi för en falsk lösning på klimatförändringarna, som skadar den biologiska mångfalden. Det påpekas också att FNs rapport som släpptes nyligen lyfte fram vikten av att skydda skogar tillsammans med att minska utsläppen av koldioxid om vi ska undvika katastrofala klimatförändringar.

Källa: Environmental Paper Network

Mer att läsa