Gå till innehållet

1200 skarvar får skjutas i Stockholms skärgård

Storskarvar. Foto: Erik Hansson

Det närmaste året får 1 200 storskarvar skjutas i Stockholms skärgård. Det beslutade länsstyrelsen nyligen, enligt SVD.

Storskarven beskylls för att sänka bostadspriser intill sina häckningsöar och för att äta upp all fisk för yrkesfiskare. I fjol fick 1 000 storskarvar skjutas i skyddsjakt. I år ökar tilldelningen med 20 procent. Skyddsjakten tillåter jakt med hagelbössa på allmänt vatten för de som har licens för yrkesfiske eller är jakträttshavare, men inte närmare än 300 meter från känd boplats för skarv.

LÄS ÄVEN: • Naturpodden: På besök hos den dansande havstjädern

Daniel Bengtsson, fågelskyddsansvarig på Birdlife Sverige uttalar sig i artikeln i SVD och menar att ingen annan art än vargen är så förföljd som skarven. Han tycker också att debatten är polariserad och oprofessionell, bland annat förekommer uppgifter om att skarven äter 5 kg fick per dygn, när det snarare rör sig om cirka 500 gram. Han tycker också att det finns andra större bekymmer än storskarven, som till exempel övergödningen från jordbruket.

LÄS ÄVEN: • Skarvar bevarar befintliga fiskarter

– Man riskerar att begå brott mot artskyddsförordningen med jakten då fiskgjuse och havsörn kan avbryta sin häckning. Det finns heller ingen tillsyn eller utvärdering på besluten – vad säger att en jägare inte skjutit tio gånger fler skarvar än han uppger? Dessutom sprids icke önskvärd bly i skärgården, säger Daniel Bengtsson till SVD.

LÄS ÄVEN: • Rekordstort artskyddsbrott – 1000 skarvungar dödade

Källa: SVD

Mer att läsa