Gå till innehållet

100 ton döda fiskar i europeisk flod

Den drygt 85 mil långa Oderfloden har drabbats av massdöd av fiskar. Orsaken tros vara extremvärmen och torkan i Europa.

Fiskdöden upptäcktes i slutet av juli i Polen när fiskare hittade flera ton döda fiskar nära staden Olawa i sydvästra Polen. Därefter har det upptäckts tonvis av död fisk även på andra håll i landet och även i de tyska delarna av Oder. Både Polens fiskemyndighet och tyska lokalpolitiker längs Oder kallar händelsen för en “katastrof”.

Massdöden misstänktes först bero på utsläpp av någon kemikalie och en miljonbelöning utfästes i Polen för ledtrådar som ledde till ett gripande. Men prover från fiskarna visar inte på några gifter. De skyldiga kan istället möjligen vara de industrier som står för enorma koldioxidutsläpp till atmosfären som orsakar upphettningen av planeten. Det är nämligen inte första gången Europa drabbas av fiskmassdöd i samband med värmeböljor. Det skedde exempelvis 2018 så stora delar av Rhen torkades ut och dödade tusentals fiskar. Utbredd fiskdöd drabbade då även svenska vattendrag, Hamburg och Storbritannien. I Essex, Norfolk och Suffolk dog över 6000 fiskar av värmeböljan.

– Det är inte unikt för det här flodsystemet, från flera håll i Europa har det i sommar rapporterats om omfattande fiskdöd i floder och sjöar. Det som ligger närmast till hands tror jag är extremvärmen som vi haft den här sommaren, säger Erik Sandblom, professor i zoofysiologi vid Göteborgs universitet, i Aktuellt.

Läs även:
• Värmeböljan i Europa torkade ut stora delar av Rhen och dödade tusentals fiskar
Torkan i svenska vattendrag ”på gränsen till naturkatastrof”
Utbredd torka i världen – bränder hotar berömda nationalparker
• Massdöd hos pingviner i värmebölja

Källor: The Guardian och Aktuellt

Mer att läsa