Gå till innehållet

Bildreportage från 18 800 tranor vid Hornborgasjön

Den berömda trandansen. Foto: Anki Hammar 

Anki Hammar satt 16 timmar i en liten koja mitt bland 18 800 tranor vid Hornborgasjön. Det här är hennes bildreportage från en av Sveriges häftigaste fågelupplevelser och tydligaste vårtecken.

“I helgen åkte jag och en kompis ner till Hornborgasjön för att få se, höra och fotografera alla tranorna. Hit kommer cirka 150 000 besökare varje år för att beskåda detta skådespel.

Så här ser det ut att sitta i en av kojorna bland tranorna. Foto: Anki Hammar 

Vi hade dock hyrt var sitt gömsle för att komma nära och få möjlighet till häftiga bilder. Vi åkte redan på fredagen, och hade bokat in oss på ett litet bed and breakfast alldeles i närheten. På kvällen åkte vi till uppsamlingsplatsen för att få information om gömslena, vad man får och inte går göra. Sedan fick vi åka bil ut till gömslena för att kunna lägga in lite packning. Vi fick också var sin hink med korn som vi kunde lägga ut runt vårt gömsle.

Nästkommande morgon gick vi upp redan klockan 03.00 för att ordna med matsäck och sedan begav vi oss iväg. Senast klockan 05.00 måste man vara inne i sitt gömsle och man blir inte utsläppt igen förrän vid 20.00 på kvällen, så det blir många timmar i gömslet som är cirka 120 cm högt, 200 cm långt och 100 cm brett.

Tranorna kommer inflygande i gryningen. Foto: Anki Hammar 

Vi hade tur och fick en morgon med lite dimma, det är häftigt när nästan 15 000 tranor kommer inflygande!

Det fylls snabbt på. Foto: Anki Hammar 

Under flera timmar på morgonen var vädret gynnsamt för fotografering, men när solen kom blev ljuset så hårt och lite trist. Då passade det bra att rulla ut liggunderlaget, äta lite och sedan vila en stund.

I morgondimman har hundratals tranor anlänt. Foto: Anki Hammar 

Någon gång vid två-tiden hände något. Nästan alla tranorna flög iväg och jag blev lite orolig att de inte skulle komma tillbaka. Men som tur var så återvände de och vi fick återigen några timmar med mängder av tranor runt gömslena. På slutet kom de så nära som bara någon meter från där jag satt.

Trandansen inleds. Foto: Anki Hammar 

Jag hade med mig ett 70-200/2,8-objektiv samt ett fast 300/2,8 med en 2x-converter. Mestadels använde jag mig av mitt 300 mm, vilket jag tyckte fungerade utmärkt.

Ännu fler individer anländer. Foto: Anki Hammar 

Efter totalt 16 timmar kände jag mig ganska mör i kroppen. Men jag kommer säkerligen återvända för detta var en fantastisk upplevelse.”

Även sångsvanar är på plats. Foto: Anki Hammar 

När solen bryter igenom molnen är det fullt av tranor på plats. Foto: Anki Hammar 

På sina håll är det trångt om plats. Foto: Anki Hammar 

Dags att byta plats. Foto: Anki Hammar 

Ibland kom tranorna riktigt nära gömslet. Foto: Anki Hammar  

Mer att läsa