Gå till innehållet

Ängsö nationalpark

En av Europas äldsta nationalparker är förvisso också en av de minsta, men här finns oerhört mycket sevärd natur på en liten yta.

Det kan ibland vara svårt att överblicka Sveriges nationalparker. Var i Sareks nästan 200 000 hektar är det lämpligt att börja? Det problemet finns inte på Ängsö. Här är risken liten att du missar höjdpunkterna. Efter landstigningen och en blick på kartan kommer du ha ganska bra koll på den 73 hektar lilla ön.

Höjdpunkter

  • Blomsterprakten i varenda hage och glänta
  • Adam och Eva-blomningen i maj och juni
  • De vilda skogarna i nordost
  • Koncentrationen av stora naturupplevelser på liten yta
  • Det rika fågellivet i skogarna

Om du anländer hit under senvåren och sommaren kommer du ha möjlighet att se och uppleva det mesta som Ängsö har att erbjuda. Det är under denna tid som odlingslandskapet fylls av vackra växter. Tack vare djurens betande och människans slåtter är de torrare ängarna utmärkta livsmiljöer för gullviva, höskallra och vårärt och i nordväst nns den berömda marken med de kra iga gulvita och rödlila orkidéerna Adam och Eva, som blommar i maj–juni. I fuktigare områ- den hittas dessutom kungsängslilja, slåtterblomma och majviva.

Ängsö. Foto: Erik Hansson

Några steg in i den gamla skogen i nordost täcks marken av doftande ramslök och det är svårt att inte imponeras av vilken vild och livfull skog som ryms på den lilla ön. Så här ser skogar ut som fått växa sig gamla nästan helt utan påverkan och ingrepp från människor.

Här inne är det en helt annan stämning och upplevelse än ute på ängarna, men det är minst lika mycket liv. Gamla ihåliga träd med gott om boplatser åt fåglar och sedan länge fallna stammar som nu är fulla av mossor, lavar, insekter och vedsvampar.

Filippo Vanzos bilder från Ängsö-kapitlet i boken “Upplevelser i Stockholms natur”. Se fler av Filippos illustrationer här: https://filippovanzo.com/nature/

Ta dig tid att följa alla stigar genom lövlundar, gamla barrskogar, förbi vassområden och ut i ängsmarker. Lite här och var finns relativt sällsynta arter. Håll utkik e er den stora rödaktiga oxtungssvampen och den bladliknande lunglaven som växer på lövträd, samt den rödhättade marksvampen scharlakansvaxskivling.

Förutom blomsterprakt och vilda skogsområden rym- mer den historiska lilla ön också en hel del fåglar. Här häckar kattuggla, havsörn, fiskgjuse, större och mindre hackspett, spillkråka, skogsduva och era arter sångare. Det sjuder verkligen av liv vart du än vänder blicken.

I båten på väg tillbaka till civilisationen är det svårt att inte längta tillbaka. Ängsö är som en droppe koncentrerad och varierad Stockholmsnatur med en enorm mångfald av arter.

Den här texten är hämtad ur boken “Upplevelser i Stockholms natur”. Läs mer om boken och se vad recensenterna tycker i den här artikeln och beställ boken från exempelvis Naturbokhandeln eller Adlibris. När det här skrivs finns boken även på bokrean.

Mer att läsa