Gå till innehållet

Stängsling

Ett bra sätt att minska konflikten mellan rovdjur och människor och därmed förbättra levnadsvillkoren för varg, lo och björn är att hjälpa Sveriges fårägare att skydda sina djur genom att sätta upp rovdjursavvisande stängsel (RAS).

Svenska Rovdjursföreningen logotyp
Arbetsplats
Svenska Rovdjursföreningen
Arbetsområde
Förening
Annonstyp
Ideellt arbete

Det är ytterst ovanligt att vargar ger sig på större tamdjur än får. Om varg kommer in i ett fårhägn triggas dess jaktinstinkt och den kan riva fler får än den kan äta upp. Vargar liksom alla rovdjur jagar det som är lättast, så det gäller att se till att fåren är svåra att komma åt. Ett rovdjursavvisande stängsel är ett bra sätt att skydda sina får mot angrepp av varg och andra rovdjur samt hundar.

När ett nytt vargrevir etablerat sig i närheten är det klokt att förebygga problemen innan vargarna upptäckt att de kan ta sig in till tamdjuren. Vargar tar det som är lättast att komma åt, så det gäller att göra det mer besvärligt att komma in i hagar än att jaga vilda bytesdjur.

Svenska Rovdjursföreningen arbetar för att öka acceptansen för rovdjur, och vi hjälper därför till med att sätta upp rovdjursavvisande stängsel hos djurhållare. Vi har grupper i olika regioner som är utbildade att montera stängslen på ett korrekt sätt enligt anvisningar från viltskadecenter, och när monteringen är klar godkänns stängslet av länsstyrelsen.

Vi behöver fler frivilliga som kan hjälpa till att sätta upp stängsel, så om du vill göra en insats för både rovdjuren och djurhållaren, få en upplevelse av svensk landsbygd och träffa likasinnade vänner, så anmäl ditt intresse till vår stängselsamordnare (länk till Per Axell). Skriv var du bor och i vilken/vilka län du kan hjälpa till.

Du får utbildning av oss, så du behöver inga särskilda förkunskaper. Välkommen i gänget!

Svenska Rovdjursföreningen logotyp
Arbetsplats
Svenska Rovdjursföreningen
Arbetsområde
Förening
Annonstyp
Ideellt arbete

Mer att läsa