Gå till innehållet

Vad tycker Zara Larsson om att prata i naturen?

KRÖNIKA: När var ett samtalsämne om naturen på allas läppar senast?

Sveriges tidningskrönikörer och podcastprogram har nu i flera veckor ägnat mycket tid och många spaltmeter åt att diskutera vett och etikett på bio efter att artisten Zara Larsson publicerade en video där hon argumenterade för att man ska få prata och uttrycka känslor i biosalongen. Det visade sig vara en fråga som alla med en plattform kände sig manade att ge sig i kast med.

Det kan tyckas vara en orimligt uppförstorad diskussion, men det är en situation som de flesta känner igen sig i och vad vore samhället utan gemensamma samtalsämnen? Hos mig väckte diskussionen också avundsjuka gentemot nöjesbranschen. Tänk att något så enkelt kan bli en nationell snackis som “alla” har åsikter om. Tänk om det hade varit lika enkelt att få igång samtal om naturen som pågår i veckor och som “alla” vill uttala sig om?

Var är naturen i media?

Men det verkar tyvärr vara väldigt svårt och det finns troligen många svar på varför det är så. Ett är att naturen tyvärr inte har lika många ”talespersoner” som nöjesbranschen. Sverige lider brist på naturprofiler med stora plattformar. Landets naturkrönikörer kan nog också räknas på en hand eller två och de hittas enbart i nischade medlemstidningar, radioprogram eller möjligen ibland på undangömda plock-sidor som heter saker som “Namn och nytt”. Finns det ens några dagstidningar som publicerar krönikor om naturen regelbundet?

Själv tror och hoppas jag att avsaknaden av breda natursamtal delvis beror på att ämnet underskattats. Jag tror mycket väl att de kan ha en självklar plats i fikarum, krönikor, poddar och influencers inlägg. Annars är det på tiden att det sker.

Det är dags att få läsa krönikor i Aftonbladet om favoritvårtecken eller höra podcasts som Alex & Sigge, Wahlgren & Wistam och Filip & Fredrik ta upp hur kalhyggena breder ut sig. Eller för all del se Zara Larsson uttala sig till sina miljontals följare om att det även är okej att prata under naturutflykter.

Vi behöver få in mer natur i samhället, media och i folks vardag. Om den fortsätter att bara ses som ett särintresse för ett fåtal är vi sannerligen illa ute.

Läs alla Natursidans krönikor här.

Mer att läsa