Gå till innehållet

Väljarna är inte alltid lika extrema som partierna

KRÖNIKA: Medan arbetet med att bilda en ny regering pågår för högerkvartetten är det hög tid för naturvänner att sluta förlita sig på att "någon annan" ska göra jobbet och ta kampen.

Man kanske inte ska ha några illusioner om att en regering som istället var baserad runt S och C skulle leda omställningen till exempelvis ett mer hänsynstagande skogs- och jordbruk eller sätta stopp för det industriella trålfisket. Det är inte vad deras politik signalerat de senaste åren. Men den brokiga vänsterkvartetten hade garanterat varit mindre illa för miljön i jämförelse med högeralternativet, som bland annat slaktat miljöbudgetar så fort de fått chansen (exempelvis 2021 och 2018), vill stoppa skydd av natur, försvaga miljöskydd och artskyddet, samt halvera vargstammen.

M, KD och SD har stolt barrikaderat sig på jumboplatserna i varenda jämförelse och enkät, om de ens bemödat sig med att svara på frågor om sin miljöpolitik. L har däremot avlagt stora löften om ambitiösa mål i valenkäterna från naturföreningarna och nu blir det upp till bevis. Kommer de stå för sina ord även i maktposition? Kan L göra för miljön i en högerregering vad MP gjorde i regering med S?

Källor som Natursidan pratat med oroas över att det kan bli en kraftigt minskad miljöbudget redan till 2023 och kanske ännu sämre till 2024 om det blir en högerregering. Det innebär troligen mindre pengar till naturföreningar, sämre möjligheter för markägare att få betalt för att skydda skog eller genomföra naturvårdsinsatser och troligen en kraftig minskning av bildandet av naturreservat, trots att det är ett av de effektivaste sätten att bekämpa krisen för klimatet och våra arter.

Det är lätt att tappa hoppet när vi samtidigt befinner oss i en eskalerande klimatkris, men bara för att mer eller mindre miljöfientliga partier har fått flest röster betyder inte det att Sveriges befolkning inte bryr sig om miljön. De som röstat på SD, M och KD har nämligen sällan lika extrema åsikter om miljön som partierna har. Exempelvis vill 8 av 10 svenskar skydda värdefull skog, 6 av 10 inte se en försvagning av strandskyddet, 7 av 10 att Sveaskog ska prioritera miljön och hela 98 procent av svenskarna anser att det är viktigt att skydda natur. Dessutom vill uppenbarligen även många av landets största företag också se en snabbare omställning och större miljöhänsyn. Även bland de som röstade på KD, M och SD är uppemot hälften positiva till en lång rad miljöåtgärder, enligt en ny undersökning av Naturskyddsföreningen. Det finns med andra ord fortfarande goda möjligheter för befolkningen att sluta upp kring gemensamma frågor och projekt om miljön.

Naturföreningar och media behöver stöd

Några som verkligen kan göra skillnad i en svår tid är naturföreningarna och de behöver oss mer än någonsin. De får alldeles för ofta oförtjänt kritik och de kommer inte få det lättare med det nya styret. Kom också ihåg att de garanterat gör långt mer för naturen än vad du har koll på. Bli därför gärna medlem i så många naturföreningar du har råd med (se länklista här). Var även helst en någorlunda aktiv medlem. Inte minst på lokal nivå finns mängder av möjligheter att ta initiativ till allt från protester mot exploatering till att försöka genomföra naturvårdsinsatser, skydd av naturområden eller hjälpa till med allt från att ordna föredrag, sköta sociala medier och andra former av föreningsarbete.

Prenumerera och stötta även gärna media som bevakar miljöfrågor. De har stora möjligheter att påverka och förändra. DN har sedan flera år en av landets främsta miljöreportrar, Supermiljöbloggen gör ett stort jobb, Sveriges natur håller alltid väldigt hög klass, Aktuell hållbarhet är proffsig och både tidningen Syre och ETC har bra miljöbevakning. För att nämna några.

Det finns också många andra sätt att engagera sig. Skriv insändare, kontakta lokalpolitiker, prata med markägare i närheten om att göra små eller stora naturvårdsinsatser, agera som myskoxar i kommentarsfälten och inte minst – skriv medborgarförslag till din kommun. Många kommuner både behöver och uppskattar att få genomtänkta förslag på rimliga åtgärder för naturen.

Framför allt är det nog läge att ändra tankesätt. Vi som är medvetna om hur bråttom vi har för att vända klimatkrisen och som vet hur svårt det ser ut på många håll i naturen behöver sluta vänta på att andra ska göra jobbet. Det räcker inte med att sopsortera, rösta vettigt vart fjärde år och att gnälla på att inte partier och organisationer gör mer. Det behövs starkare engagemang från fler personer. Du behövs och du kan göra skillnad. Troligen betydligt mer än du tror.

Mer att läsa