Gå till innehållet

Nu är det väl miljörevolution på gång?

KRÖNIKA: Det börjar hända saker. Allt fler inser vart vårt samhälle är på väg och väljer att förändra sina liv. Allt fler protesterar också mot att så lite görs av den politiska majoriteten. 

I de sociala mediernas tidevarv gäller det att vara väldigt försiktig med att läsa sina flöden. Det du ser på Facebook, Twitter och Instagram påverkas av vad du brukar läsa, gilla, kommentera och dela. För vissa innebär det en ständig ström av påhittade rasistvinklade nyheter, andra får nästan bara se tallrikar med olika maträtter från sina vänner. För min del innebär det nästan enbart naturrelaterade inlägg. Trots det vill jag hävda att det nu verkligen börjar röra på sig i samhället när det gäller miljöfrågorna.

LÄS ÄVEN: • Extinction Rebellion startar internationellt uppror för att stoppa ekologisk kris

Uppror sprider sig
Bland de tydligaste exemplen är naturligtvis Extinction Rebellion. Denna rörelse dök upp nästan från ingenstans för bara några veckor sedan och gör nu aktioner på löpande band på många håll i världen. Hittills med ett visst fokus på Storbritannien där tusentals människor deltagit i protester som går ut på att blockera gator i några minuter. Alla som deltar är beredda att bli arresterade för sina gärningar och det är till och med en del av rörelsens syfte. Allt för att väcka uppmärksamhet för den allt mer alarmerande ekologiska krisen som får så obegripligt lite uppmärksamhet från världens makthavare. Och de lyckas. På bara någon månad har det skrivits över 40 000 artiklar om dem världen över.

Greta Thunberg strejkar vidare, oavsett om det regnar eller är fem minusgrader. Foto: Erik Hansson

Samtidigt har Greta Thunbergs klimatstrejk pågått outtröttligt sedan i somras. Hon har fått enorm uppmärksamhet från utländsk media, nominerats till stora miljöpriser och höll under lördagen ett föredrag hos TEDx. Snart åker hon elbil ner till klimattoppmötet och inom kort publiceras ytterligare stora reportage om henne i andra delar av världen. Greta Thunberg har kanske gett miljöfrågan mer uppmärksamhet än någon annan hösten 2018.

I Frankrike skrev på bara en månad ungefär 20 000 universitetsstudenter under ett klimatmanifest där de meddelar att de kommer vägra arbeta för företag som skadar miljö och klimat. ”Manifestet för ett ekologiskt uppvaknande” uppmanar till att det görs drastiska förändringar i hela samhället för att råda bot på pågående klimatförändringar.

Även media hakar på
Det går numera äntligen att hitta artiklar om klimatförändringar och andra miljöfrågor dagligen i Sveriges tidningar och public service. Allt fler krönikörer i dags- och kvällstidningarna har också börjat skriva om klimatfrågan och numera får deras texter även en del spridning, vilket naturligtvis ökar chansen att fler krönikörer nappar på ämnet.

LÄS ÄVEN: • Krönika: Kan ungdomar lyckas där forskarvärlden misslyckats?

Även i sociala medier märks det. Gruppen Klimatklubben har på på bara 1,5 månader fått över 10 000 medlemmar och de växer snabbt, Miljövänligt vardagsliv lockar ungefär 20 000 personer och Tågsemester har över 30 000 medlemmar. Ett annat exempel är de massiva protesterna i sociala medier mot överkonsumtionen under Black Friday, som till och med tidningarna tog upp, mellan REA-annonserna från olika företag.

Klimatstrejken i Göteborg samlas också på fredagar. Foto: Erik Hansson

Det känns som att tempot ökar nu. Miljörörelsen växer, allt fler väljer att avstå flyget, försöker påverka sina arbetsplatser att ta hållbara beslut, drar ner på konsumtionen och protesterar mot att våra banker fortsätter investera våra besparingar i fossila bränslen. Förr eller senare kommer även fler politiker vakna.

Den 30 november ser ut att bli ännu en uppvisning av det ökade engagemanget. Då arrangeras en extra stor klimatstrejk under namnet #FridaysForFuture utanför ungefär 60 kommunhus runt om i landet. Läs mer om det hos Klimatsverige.

LÄS ÄVEN: • Guide till att engagera sig för att rädda miljön

Glädjande nog upplever jag också ett ökat engagemang i allmänhet och inte bara från de “redan frälsta”. Det är viktigt. Du måste inte leva ett miljömässigt oklanderligt liv (vem gör det?) för att engagera dig. Även du som kanske flyger i jobbet någon gång, måste ha bil på grund av pendlingsavståndet eller som har svårt att sluta köpa kläder, kan lyfta frågan om den annalkande miljökrisen. Det är viktigt att påtala att vi alla kan bli bättre på att lämna mindre ekologiska fotavtryck, men det är minst lika viktigt att alla känner sig välkomna till den här kampen.

Alla behövs.

Stöd gärna den växande miljörörelsen genom att engagera dig. Gå med i föreningar, följ dem och dela det de skriver i sociala medier eller skänk pengar till deras arbete. Här är några exempel:

Mer att läsa