Gå till innehållet

Kan ungdomar lyckas där forskarvärlden misslyckats?

KRÖNIKA: Greta Thunbergs klimatstrejk fortsätter och nu ökar intresset. Journalister från hela världen hör av sig, svensk media har återfått intresset och hon har bjudits in att hålla tal framför EU-parlamentet. Kanske kan en 15-årings röst få fler att höra det forskare sagt i årtionden?

Läs även:Alla våra krönikor

Vuxna människor som ondgör sig över en skolstrejk för klimatet är skickligt ignoranta. Vi vuxna har svikit kommande generationer genom att inte ta tag i det som krävs för att planeten ska räcka även till framtidens civilisation. Vi borde snarare ha svårt att se dagens ungdomar och barn i ögonen, men istället har vi blivit duktiga på att hitta på undanflykter och att bara låtsas ta tag i frågan.

Den extrema värmen och torkan sommaren 2018 var bara en liten del av alla tydliga tecken på att klimatförändringarna redan drabbar världen hårt, men det ledde inte till annat än att flera partier la fram tandlösa förslag för att låtsas ha en miljöpolitik i Sverige. I själva verket var det snarare ännu en gång storindustripolitik som fått stämpeln “grön”. Våra politiker anstränger sig för att vi inte ska behandla klimatkrisen som annat än en politisk fråga i mängden. Det, om något, är en svekdebatt som vi behöver ta.

Situationen för klimatet är allvarligt och det vet alla som läst på. Det har gått årtionden när vi och våra makthavare fått höra vad som måste göras, men inte gjort något.

Kan en skolstrejk lyfta frågan tillräckligt högt?
Greta Thunbergs skolstrejk verkar äntligen vara något som får fler att lyssna. Där forskningsrapporter inte tycks bita ordentligt på opinionen skapar en oerhört påläst och konkret 15-åring uppmärksamhet kring frågan.

Svensk medias inledande intresse hölls vid liv att utländska tidningar och tv-stationer och Greta Thunberg gör intervjuer med media från hela världen på löpande band. Hon pratar dessutom om världens viktigaste ämne. Nästa helg ska hon tala framför EU-parlamentet. Finns det någon utbildning i världen som kan erbjuda något som är i närheten av det hon varit med om de senaste veckorna?

Klimatstrejken på Mynttorget. Foto: Erik Hansson

Samtidigt visar Greta Thunbergs initiativ på kraften som finns i att ungdomar engagerar sig. Hon bevisar både att alla kan göra något och att det går att bli tagen på allvar. Hennes initiativ har spridit sig över världen. I fredags protesterade elever utanför Nacka stadshus och i Helsingfors samlades 100 personer utanför parlamentet. Det har även strejkats i åtminstone Malmö, Göteborg, Örebro, Berlin, Brisbane, Haag och Utrecht.

Klimatforskare inspireras av entusiasm
Den välrenommerade klimat- och biologisk mångfaldsforskaren Camille Parmesan berättade nyligen på ett seminarium på Stockholms Universitet om hur hon presenterat sin forskning för politiker efter politiker och försökt få dem att förstå. Hon är en av världens mest citerade klimatforskare, men politikerna lyssnade inte. När hon åkte till klimatmötet i Köpenhamn 2009 var hon inställd på att sluta forska och göra något annat. Hon hade fått nog. Men där på COP15 mötte hon ungdomar i övre tonåren som smittade henne med sin entusiasm och sitt engagemang. De sa till henne att hon inte fick sluta och att hennes forskning behövs. Camille Parmesan fortsatte och är idag en del av Frankrikes klimatinitiativ “Make the Planet Great Again”.

Greta Thunberg och andra som klimatstrejkar runt om i världen kan mycket väl fungera som sporrar för världens klimatforskare och andra som kämpar i samtal med världens makthavare. De unga klimataktivisterna har skaffat sig sina egna ingångar till maktens korridorer med sin kampvilja som passerkort.

Klimatstrejken pågår varje fredag på Mynttorget i Stockholm, men även på andra håll i landet. Sätt dig utanför ditt kommunhus/rådhus/stadshus eller var med och sprid ordet.

Mer att läsa