Gå till innehållet

IPBES-rapporten borde vara försäkring mot miljöbudgetslakt

Bastardsvärmare på slåttergubbe. Foto: Erik Hansson

KRÖNIKA: Det krävs “omfattande systemförändringar” nu på en gång och det måste byggas upp “internationella finansiella och ekonomiska system baserade på en global hållbar ekonomi som styr bort från det nuvarande begränsade världsbilden baserad på ekonomisk tillväxt”.

De radikala formuleringarna är inte Extinction Rebellions eller Greta Thunbergs. De kommer från FNs vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, som sammanfattat 15 000 rapporter från forskare och myndigheter.

LÄS ÄVEN: • FNs stora rapport om biologisk mångfald visar ödesdiger bild

Det är ord som borde vara en väckarklocka för oss alla. Glädjande nog har IPBES-rapporten, precis som IPCC-rapporten om klimatet i höstas, blivit väldigt omskriven i media och väl spridd i sociala medier. Orden når ut.

Insikten att biologisk mångfald är en förutsättning för vår framtid börjar slå rot i människor. Allt fler förstår vikten av pollinatörer, tröttnar på att se ändlösa kalhyggen, känner till att torsken mår extremt dåligt och reagerar på hur få insekter som fastnat på bilen efter en lång körning. När väl den här insikten anlänt så stannar den. Precis som med klimatfrågan är det inte något som det går att backa från när man väl börjat förstå.

LÄS ÄVEN: • Ny FN-rapport varnar för massutrotning och ”klimatlösningar” som drabbar naturen

IPBES-rapporten bör därför fungera som en försäkring mot fler kapningar av miljöbudgeten. I rapporten står det klart och tydligt att vi måste skydda och återskapa mer natur och att vi måste börja med det arbetet nu. Då kan inte miljöbudgeten slaktas så att pengarna inte räcker till exempelvis att skydda natur, återskapa våtmarker och göra insatser för specifika arter eller naturtyper. Det kommer bara förvärra krisen.

LÄS ÄVEN: • Nya tecken på en massiv utrotning av småkryp

Till skillnad från oss människor påverkas ju varken klimatet eller naturen av likes från hatsvansar eller påkostade reklamkampanjer. Det kommer tyvärr märkas om folk med makt fokuserar på låtsaslösningar, skyller på andra för att slippa ta ansvar eller om de sitter i knät på industrierna som tjänar pengar på “business as usual”. Varken framtida generationer eller samtiden har råd med att inte göra allt vi kan nu, medan det fortfarande finns en möjlighet.

Nu har forskarna (återigen) sagt sitt. Nu är det andras tur att ta vid. Våra politiker borde kunna ta lite ansvar och enas om att dessa åtgärder behövs och sedan se till att så blir fallet. Folk kommer inte gnälla så mycket om alla partier står bakom det.

LÄS ÄVEN: • Över 15 000 forskare i varning till mänskligheten

För oss privatpersoner är det viktigaste den närmaste tiden att rösta på partier som inser allvaret för naturen i EU-valet den 26 maj. Läs gärna exempelvis Världsnaturfondens och Naturskyddsföreningens granskningar. Vi behöver se till att människor som har makt att göra stora insatser för naturen också är människor som tar till sig forskarnas budskap. Vi har inte tid med något annat.

Mer att läsa