Gå till innehållet

Bara miljöröster kan undvika 3-5 graders uppvärmning

EU-flaggan ses på en spricka i marken.

KRÖNIKA: Vi har tio år på oss att genomföra radikala förändringar för att hindra två graders uppvärmning enligt FNs IPCC-rapport. Men det är under förutsättning att vi har politiker som vågar fatta de besluten. Vilka som skickas till EU-parlamentet avgör du idag.

Hösten 2018 meddelade FNs IPCC-rapport att vi har ungefär ett årtionde på oss att genomföra åtgärder som saknar motstycke i historien för att minska våra växthusgasutsläpp. Det krävs radikala förändringar för att vi ska ha en chans att stanna på 2 graders uppvärmning. Och vid två graders uppvärmning beräknas exempelvis 37 procent av världspopulationen drabbas av extrem hetta, 411 miljoner fler människor kommer tvingas utstå extrem torka, 32-80 miljoner människor kommer drabbas av förhöjd vattennivå och korallreven kommer “till stor del försvinna helt”. Även 1,5 graders uppvärmning kommer slå hårt mot arterna, ekosystemen och vår civilisation.

LÄS ÄVEN: • BirdLifes och Naturskyddsföreningens guider inför EU-valet

Men de här tio åren vi har på oss är bara under förutsättningen att vi har ledare som förstår allvaret. Vi har inte tio år på oss om vi fortsätter att rösta på partier som slaktar miljöbudgetar eller som totalt ignorerar miljöfrågor. Att stanna vid två graders uppvärmning är bara möjligt om vi har politiker som tar de nödvändiga besluten. Som det ser ut nu är vi på väg mot 3-5 graders uppvärmning inom dagens ungdomars livstid, enligt FN:s IPCC-rapport.

Vänster eller högerfråga?
I granskning efter granskning hamnar Feministiskt Initiativ, Miljöpartiet och Vänsterpartiet högst i miljörankning. Jag har förståelse för att inte alla känner sig bekväma med att rösta på partier som ligger på den vänstra delen av den politiska skalan. Men ni som känner så borde vara riktigt förbannade på partierna på högerkanten för att de inte ger er några bra alternativ. Det är helt och hållet upp till dem att se till att miljögranskningar kommer fram till andra resultat. Ingen skulle bli gladare än miljörörelsen (och våra barn och barnbarn) om bra miljöpolitik blev blocköverskridande.

LÄS ÄVEN: • WWFs granskning inför EU-valet – stor skillnad mellan partierna i miljöfrågor

Innan någon protesterar och hävdar att miljörörelsen är vänstervriden: Det finns ett jätteenkelt sätt att testa den teorin. Om exempelvis Moderaterna under de närmaste åren plötsligt skulle börja bedriva en miljöpolitik som går i linje med vad en förkrossande majoritet av klimatforskare anser krävs, så kommer det snart visa sig om miljöorganisationerna är opartiska. Jag är helt övertygad om att Moderaterna skulle hyllas av miljörörelsen för en sådan linje. Bollen ligger hos dem.

Mer lockande med röster från mobbare
Tyvärr tycks det i de flesta partier främmande att på riktigt stötta de ungdomar som är så oroliga att de demonstrerar i tiotusental. Åtminstone i annat än ord och selfies. Flera partier stöttar till och med hellre de som tar varje chans att försöka trycka ner ungdomarna i sociala medier. Det är ett helt bisarrt stort svek med tanke på vilken bild av framtiden även försiktiga forskarna målar upp.

Det brukar sägas att vi människor får de politiker vi förtjänar. Det ligger kanske något i det, men naturen förtjänar det då fan inte.

Gå nu och rösta!

/Erik Hansson

Mer att läsa