Gå till innehållet

Århundradets viktigaste val i Sverige

KRÖNIKA: Det drar ihop sig till val i Sverige och det kommer vara viktigt. Kanske århundradets viktigaste val. Vi har nämligen bråttom nu med att rädda vår natur och vårt klimat för att vår civilisation ska klara sig även i framtiden. För 10-20 år sedan hade svenskar lyxen att rösta på det partiet som gav dem mest i plånboken. Nu måste vi allihopa tänka större än så.

LÄS ÄVEN: • Fler av våra krönikor

Det finns inte en vettig klimatforskare som säger att vi har gott om tid på oss. Det råder koncensus om att vi måste ställa om samhället till att bli mer hållbart genom att dra ner på den fossila energin, flygandet och köttätandet och att vi måste agera kraftfullt nu. Med det i åtanke är det uppenbart att de flesta, om inte alla, svenska politiska partierna har en fullständigt otillräcklig miljöpolitik. Det går inte ens att få en majoritet i riksdagen för att minska de stora subventionerna för flygindustrin, trots att vi vet att flygandet måste minska nu.

Den här extremt torra och varma sommaren med kris för jordbruket och stora skogsbränder verkar förvisso allt fler ha insett vilken sorts framtid vi kan vänta oss, men det är fortfarande alldeles för lite konkret och tillräcklig politik på miljöområdet. Alldeles för många partier spelar på människors ovilja att ta tag i de här stora frågorna och serverar istället låtsaslösningar som ska få oss att tro att vi inte behöver ändra vårt leverne alls. Vi ska satsa på teknik som kanske i framtiden kan hjälpa till lite med att lagra koldioxid djupt ner i berg eller så ska våra skogar avverkas i sådan omfattning att vi ska få tillräckligt med biobränsle för att kunna fortsätta flyga som idag. Det är i bästa fall oseriöst och i värsta fall ett medvetet vilseledande i en livsviktig fråga.

Många partier lockas av tanken att massavverkning av skog som blir biobränsle ska göra att vi slipper minska på vårt flygande. En taktik som kan vara farlig för den biologiska mångfalden när gamla skogar avverkas. Träden och marken de växer i lagrar också mycket kol som frigörs vid avverkning. Det tar många år innan de nysatta trädplantorna lagrar i närheten av lika mycket. År vi inte har i dagsläget.  Foto: Erik Hansson

Ni hade fått en applåd 1990
Många av förslagen som kommer från partierna i år hade varit värda en liten applåd på 90-talet när IPCC slog fast att faran för klimatförändringar var reell. Nu är planeten redan i snitt en grad varmare och klimatforskare varnar oss för att vi kan få se okontrollerade klimatförändringar redan om det blir ytterligare en grad varmare. Det skulle “hota mänsklighetens och en majoritet av arternas framtid“. Samtidigt anses chansen att vi stannar vid två graders uppvärmning vara 5 procent. Då är det inte små skenmanövrar som behövs. Vi behöver politiskt ansvar för vår tids ödesfråga.

Det är klart att hela världen behöver göra sitt yttersta, inte bara Sverige, men faktum är att vi är ett av de värsta länderna. Det går att luras genom att inte räkna med konsumtionen vi står för, men det är bara ett trixande med siffrorna som enbart är till för att vilseleda. Det går att hävda att svenskar är så få att det inte gör något att vi är bland de värsta, men varför ska i sådana fall andra länder bry sig om att göra något om ett rikt land som Sverige inte gör mer? Det behövs länder som går före så att andra följer efter. Om alla väntar på att någon annan ska göra något kommer inget ske.

Om miljöpolitik är vänster, vad säger det om högern?
Det är också bisarrt att vi hamnat i ett läge där ordentlig miljöpolitik anses vara vänster. Det är naturligtvis helt fel, åtminstone på ett sätt. Det stora problemet är att det inte finns någon vettig miljöpolitik från Allianspartierna. De vill alla skära ner miljöbudgeten kraftigt. Centerpartiet vill lägga elva miljarder mindre än regeringen under åren 2018-2020. Liberalerna mer än 14 miljarder mindre och Moderaterna med mer än 13 miljarder mindre under samma tid.

Opartiskhet är oerhört viktigt för miljörörelsen och journalister. De anstränger sig för det mesta till det yttersta för att behandla alla partier lika. Därför är det ett dilemma att det i dagsläget inte finns tillräcklig miljöpolitik från framför allt Allianspartierna. När Naturskyddsföreningen lanserade sin granskning av partiernas miljöpolitik och rankade Vänsterpartiet och Miljöpartiet högst, tillsammans med Socialdemokraterna så försökte en del nätdebattörer stämpla granskningen som vänsterpropaganda istället för att kräva sina partier på bättre miljöpolitik. Ett jättebra sätt att förvärra situationen istället för att göra något åt den.

Alla i miljörörelsen skulle egentligen vilja hylla högerns miljöpolitik, men det går inte i dagsläget. Det ligger i Allianspartiernas makt att få röster och hyllningar från stora delar av miljörörelsen, men då måste de naturligtvis ha en bra miljöpolitik också.

Svik era ideal för planetens skull
De partier som gör mest för miljön, utifrån vilka frågor de driver och hur de röstar är Miljöpartiet och Vänsterpartiet, det visar bland annat både Naturskyddsföreningen och WWF och det märks också utifrån vilka frågor de driver och röstar för. Möjligen kan även Feministiskt Initiativ räknas med, om du i år vågar lägga din röst på ett parti som kanske inte når över 4 procent. Det betyder inte att ens dessa partier gör tillräckligt. De måste också ha en modigare och kraftigare miljöpolitik, men de är åtminstone betydligt mindre dåliga än alternativen.

Om du känner att det är alldeles för vänster att rösta på Mp eller V så välj åtminstone L eller möjligen C (även om de helt går på skogsindustrins linje). De verkar något mindre usla än M och KD, även om de fortfarande verkligen inte är bra. Framför allt – gör din röst hörd till partierna du kanske kommer rösta på. Vill du verkligen rösta på ett parti som inte kommer ta de krafttag för miljön som behövs?

Till valet 2022 hoppas jag verkligen att det finns bättre miljöalternativ även för alla som är längre högerut på den politiska skalan. Det går inte att rekommendera något annat än att ni sviker era ideal och röstar för planeten i år. 

Hör gärna av dig till partierna och kräv att de gör mer för miljön:
info@mp.se
info@vansterpartiet.se
info@socialdemokraterna.se
info@moderaterna.se
info@centerpartiet.se
info@Liberalerna.se
info@kristdemokraterna.se
SD har en enkät på sin hemsida

Mer att läsa