Gå till innehållet

Agera som myskoxar i kommentarsfälten

Myskoxar. Foto: Frode Wendelbo

KRÖNIKA: När så många unga klimataktivister börjar ta plats i världen, både på manifestationer och i sociala medier, så följs det tyvärr också av tragiska människors hatiska och nedvärderande kommentarer. Det har bildats en motståndsrörelse mot detta hat, inspirerat av myskoxar.

LÄS ALLA NATURSIDANS KRÖNIKOR

När det uppstår ett hot mot en flock myskoxar bildar de vuxna djuren en tät ring runt de små kalvarna. Fullvuxna myskoxar skapar på så sätt en skyddande mur så att inte rovdjur ska komma åt ungarna.

Det är anledningen till att hashtagen #TeamMuskOx används, hittills framför allt på Twitter, men det fungerar i alla sociala medier. Målet är att vettiga människor bildar en skyddande ring runt de som behöver det i sociala medier. Just nu är det unga miljökämpar som gör sina röster hörda som kan behöva hjälp. Taktiken kan dock användas överallt där näthatet drar fram.

Alla som har konton i sociala medier kan hjälpa till och metoden är enkel:
• Ignorera kommentarer som är nedsättande, provokativa eller korkade. Att svara på dessa gör bara så att de syns mer på grund av sociala mediers algoritmer. Fler kommentarer och reaktioner ger hatet den uppmärksamhet det så innerligt önskar sig.
• Gilla och kommentera istället positiva kommentarer så att dessa rankas högre och visas mer.

En av de som jobbar mycket med #TeamMuskox är Kevin Pluck:

Upplägget är ungefär som den prisbelönta rörelsen #jagärhär jobbar. De söker upp kommentarsfält som innehåller mycket hat och sprider istället positiva kommentarer i god ton, samt gillar och svarar uppmuntrande på bra kommentarer. Det brukar bli en enorm skillnad på kommentarsfält efter att #jagärhär uppmärksammat dem.

Att motståndet mot miljöengagemang verkar stort på internet är inte konstigt. Det finns stora pengar att tjäna i att motarbeta miljörörelsen kamp för en renare planet. På 1980-talet var politiker från vänster till höger överens om att ta klimatfrågan på allvar, berättar forskare på Chalmers. Sedan började oljeindustrin finansiera tankesmedjor som spred fossilkramande budskap och försökte svartmåla miljörörelsen.

Genom att agera som myskoxar kan vi minska eller åtminstone trycka undan hatet och desinformationen och istället sprida positiva budskap. Det minskar risken för att hatet ska smitta andra och dessutom får de unga miljöaktivisterna se att vi är många som stöttar dem.

Mer att läsa