Gå till innehållet

Naturfotograf Robin Eriksson

• Alla våra naturfotografer

“Vid 15 års ålder köpte jag min första kamera. Då visste jag nog inte hur mycket naturfotografering skulle komma att betyda för mig. Under min uppväxt på landet har jag alltid haft naturen inpå knuten. Men det var inte förrän några år senare, när jag köpte en fullformatskamera som mitt intresse för naturfotografering tog fart på allvar.

Morgondimman lättar från sjön. Foto: Robin Eriksson

Efter några års uppbyggnad av bilder blev jag antagen till en svensk bildbyrå för att ta mitt fotograferande till en ny punkt. Men jag kände att jag var mer driven än så, och startade 2011 en egen bildbyrå vid namn Fokusbild.

Mina områden inom naturfotografin är landskapsbilder, fåglar och djur. Jag har hela Närke som arbetsplats, men gör ofta även längre resor. Björnar i Finland, norrsken i Abisko och Norges fjällvärld är några av se senaste resorna. Fotografering av djur sker oftast från ett av mina egna gömslen, plus att jag samarbetar med ett flertal föreningar som arrangerar gömslefotografering av exempelvis havsörn.

I november 2013 kom jag på 3:e plats i tävlingen Best Of The Beast – Photographer Of The Year.

De senaste åren har jag börjat filma mycket med systemkamera, och en stor favorit är timelaps-filmer. Det lägger jag mycket tid på, vilket kommer resultera i nya spännande projekt i naturen de kommande åren.”

Hemstad: 3 mil söder om Örebro
Favoritområde: Naturen runt Vättern, Norge och havsörnsfotografering från gömsle.
Drömresor: Nya Zeeland, Yosemite National Park
Utrustning: Nikon, med objektiv från 14-600mm
Hemsida: Fokusbild.se
Mejl: info@fokusbild.se

Brunbjörnar i närkontakt, Finland. Foto: Robin Eriksson

Havsörn. Foto: Robin Eriksson

Järleån vintertid, Västmanland. Foto: Robin Eriksson

Två änder värmer sig i de första solstrålarna, Närke. Foto: Robin Eriksson

Bäck i Tivedens Nationalpark, Närke. Foto: Robin Eriksson

Mer att läsa