Gå till innehållet

Naturfotograf Niclas Ahlberg

Svarthakedopping. Foto: Niclas Ahlberg 

• Alla våra naturfotografer.

“Fotograferandet startade av en slump 2012 när jag efter en skridskoseglingsolycka behövde en lugnare hobby under rehabiliteringen. Sedan dess har intresset för naturfotografering ökat lavinartat för att nu ta upp det mesta av min lediga tid. Mest fotar jag på Gotland och i de flesta fall är det fåglarna som är i fokus. Bäst trivs jag i min hemmavik på Gotland. Från mitt gömsle ser jag solen gå upp och fåglarnas dagliga kamp för överlevnad börja. Men jag är inte kräsen – björnar, vargar, fjärilar eller ett vackert landskap fångar också mitt intresse och förevigas i min kamera.

Apollofjäril. Foto: Niclas Ahlberg 

Jag är en orolig själ och behöver hela tiden utmana mig själv och hitta områden där man har en brant utvecklingskurva. Det är roligt att prova olika tekniker och influeras av många olika fotografer – allt från konstfotograferandet till mer tekniskt avancerad fotografering som kan kräva lång planering och speciell utrustning.

Jag gillar att resa och dokumentera det jag ser i både bild och skrift. På min webbsida www.niclasahlberg.se bloggar jag oregelbundet då jag tycker att det förstärker ett minne att beskriva det för sig själv i skrift.

Eftersom jag är egenföretagare, som driver ett tidningsförlag med tidskrifter inom medicin och läkemedel, har jag möjligheten att fritt styra min tid och hitta luckor jag kan fylla med fotografering.

Gluttsnäppa. Foto: Niclas Ahlberg 

Jag har haft en del framgång i fototävlingar och fått en hel del bilder och några artiklar publicerade i ornitologiska tidskrifter. Den kommande tiden har jag också en del föredrag och utställningar inplanerande då jag tycker att det är en del av nöjet med fotografering att kunna förmedla mina intryck och känslor jag har för mina bilder och modeller.”

Boendeort: Nacka
Favoritplatser: Gotland och tusen andra
Drömresemål för foto: Någonstans där ingen varit och fotat
Utrustning: Canon
HemsidaNiclasahlberg.se
FacebookFacebook.com/niclas.ahlberg
E-post: niclas@pharma-industry.se
Instagram: niclasahlberg

Duvhök och hermelin. Foto: Niclas Ahlberg 

Lappuggla. Foto: Niclas Ahlberg 

Gluttsnäppa. Foto: Niclas Ahlberg 

Mer att läsa