Gå till innehållet

Naturfotograf: Ivan Sjögren

Foto: Ivan Sjögren

Lappuggla. Foto: Ivan Sjögren

• Alla våra naturfotografer

Foto: Ivan Sjögren

Minervauggla. Foto: Ivan Sjögren

“Uppvuxen i en familj med starka band till Brasilien, genom min pappas jobb som översättare, gjorde att jag tidigt fick uppleva kolibrier och tukaner på nära håll. Färger och former som de svenska fåglarna saknade gjorde att jag fastnade för fågelskådningen. Mina föräldrar delar en stor fascination för naturen och mitt intresse för fotograferingen startade som en förlängning på detta då jag ville dela de otroliga platser som vi fick uppleva. Jag började fotografera ordentligt när jag skaffade min första kamera år 2007 tillsammans med ett 70-300mm zoomobjektiv. Direkt efter jag fått kameran i handen sprang jag runt i parkerna på Kungsholmen för att fota björktrastar och duvor med ganska liten framgång.

Idag är jag 19 år och nybliven student från naturprogrammet på Södra Latins Gymnasium. Jag är i grunden en fågelskådare och tycker fortfarande det är mycket viktigt att veta vilken art jag har framför kameralinsen. Dels för att informationen om arters beteende kan öka mina chanser att få en bättre bild men också för att de hjälper mig att agera med större respekt emot fåglarna. Kunskapen om det jag fångar på bild men även det som ibland hinner flyga ur sökfältet tillhör det jag brinner för.

Under de snart 8 åren jag ägnat mig åt fotografering har mitt mål växt från att skapa tighta porträtt med rena bakgrunder till att förmedla det vackra och minimalistiska i en orörd natur. Det är med stor glädje jag tagit inspiration av många nordiska fotografer, bland annat Kjetil Schjølberg, som ligger i framkant med en mer utvecklad artistisk syn på naturfotografering. Jag hoppas kunna fortsätta med fotograferingen som en hobby starkt sammankopplad med fågelskådning och att de leder till många resor till unika platser.”

Boendeort: Hammarbyhöjden i Stockholm
Drömresemål för foto: Papua Nya Guinea
Utrustning: Canon 70D, Canon 400mm f/5.6
Hemsida: www.ivansjogren.com
E-post: ivan.sjogren@ownit.nu

Foto: Ivan Sjögren

Medelhavstrut. Foto: Ivan Sjögren

Foto: Ivan Sjögren

Gråhägrar. Foto: Ivan Sjögren

Foto: Ivan Sjögren

Gulgumpkasik. Foto: Ivan Sjögren

Foto: Ivan Sjögren

Blåhake. Foto: Ivan Sjögren

Mer att läsa