Gå till innehållet

Naturfotograf: Erika Ahlberg

Dimman. Foto: Erika Ahlberg

Dimmig kväll /gömsle Hälsingland. Foto: Erika Ahlberg

• Alla våra naturfotografer

Adventsdalen. Foto: Erika Ahlberg

Adventsdalen, Svalbard. Foto: Erika Ahlberg

“Djur har alltid fascinerat mig ända sedan barnsben. Jag är uppväxt i Stockholm i ett hem med ett antal smådjur och hundar genom åren. Närheten till naturen i övrigt sträckte sig dock endast till den lilla skogsdungen utanför huset och ridturer på sommaren i de småländska trollskogarna, och i vuxen ålder till skogspromenaderna med hundarna.

Strax innan jag fyllde 40 förändrades mitt liv drastiskt när jag förlorade min livskamrat efter en kortare tids sjukdom. Samtidigt som han fick sitt sjukdomsbesked kom mitt intresse för fotografering och jag sökte mig ut i naturen. Jag upptäckte efter min mans bortgång att mina vistelser i naturen gav mig kraft och energi, och mitt i all ensamhet blev jag varse att jag inte var ensam när jag var i skogen. Det räckte för mig, att få uppleva de mötena, för att jag skulle känna att jag klarade att resa mig och gå vidare.

Numera bor jag i Hudiksvall och har naturen runt hörnet. Jag har förmånen att kunna välja om jag inom 5 minuters gång vill vara vid havet, i skogen, vid myren, eller sjön. Det är livskvalitet för mig.

De år jag fotograferat har jag fått ett större och större intresse för naturen och hur allt hänger ihop, hela systemet, hur det är uttänkt i minsta detalj, hur skört det är samtidigt som det är så livskraftigt. Jag har även blivit varse på ett annat sätt hur människan påverkar, tyvärr många gånger negativt, men också hur många eldsjälar det finns som verkar för naturen och djurens bevarande. Där kan vi fotografer göra en stor nytta att nå ut med budskap via våra bilder.

Att få se våra vilda djur i sin rätta miljö är en njutning. Att få dem på bild är en bonus. Jag fotograferar gärna sådant som triggar fantasin, både i det stora landskapet som i det lilla. Jag har en förkärlek för mörka bilder, samt bilder som gärna lämnar något åt betraktarens fantasi.”

Bor: Hudiksvall
Favoritområden: Runt hörnet samt naturen i Norden
Utrustning: Nikon
Hemsida: www.erikaahlberg.se
Mail: erikaahlberg@erikaahlberg.se

Flykten. Foto: Erika Ahlberg

“Flykten” /gömsle i Hälsingland. Foto: Erika Ahlberg

Tjädern. Foto: Erika Ahlberg

Tjäder i Hälsingland. Foto: Erika Ahlberg

Hornborga. Foto: Erika Ahlberg

Hornborgasjön. Foto: Erika Ahlberg

Varg och gås. Foto: Erika Ahlberg

Geta, Åland. Foto: Erika Ahlberg

Mer att läsa