Gå till innehållet

Naturfotograf Bo Jansson

• Alla våra naturfotografer

“Min far släpade ut mig i skogen så snart mina ben kunde kliva över lingonriset. Oftast protesterade jag. Inte för att jag särskilt minns detta, men jag har i vuxen ålder fått höra det många gånger. Själv har jag bara de tidigaste minnena av att det var jobbigt, fullt av mygg, blött och meningslöst. Men! Han visste nog vad han gjorde, farsgubben, salig i åminnelse, för trots denna motiga start började ett naturintresse spira i mig.

Sparvuggla. Foto: Bo Jansson

Sparvuggla. Foto: Bo Jansson

Jägare, fiskare, fotograf och fågelskådare har det blivit av mig. Alla dessa sysselsättningar har naturen som gemensam bas för verksamheten. Nu måste man ju inte ha en kamera på magen för att vistas i naturen, men lite roligare blir det allt…

Jag plåtar egentligen det mesta som kommer i min väg. En allknäppare, kanske man kan säga. Det roligaste är dock naturfoto. Tyvärr visar det sig att rena naturbilder inte är vad som säljer bäst.

I ganska många år drev jag en bildbyrå, med egna och andra fotografers bilder. Då fick jag lära mig att det jag helst plåtade inte var vad kunder helst köpte. Människor, livsstilsbilder, prylar m. m. var mera attraktivt. Att då kombinera natur och människa, kan kanske öka bildernas attraktionskraft. När jag gjorde urvalet för Natursidan.se, valde jag ett antal bilder som man normalt förknippar med naturbilder. Dessutom ett antal bilder som på olika sätt visar människans interaktion med vad vi vanligtvis menar med ”natur”.

För några år sedan lades den egna bildbyrån ner, så nu har jag äntligen mer tid för eget fotograferande. Då jag numera, tillsammans med min fru, bor i Värmland, mitt i skogen vid en sjökant, blir bergslagsnaturen mina hemmamarker för fotografering. Dock reser jag och min fru ganska frekvent över hela världen. Det är naturligtvis inspirerande, men när jag vid hemkomsten laddat in några tusen bilder i datorn, kan bildredigeringen ofta stå mig upp i halsen.

Jag driver mitt plåtande i aktiebolagsform och mina bilder finns till försäljning genom Bildbyrån Folio. Ibland tar jag något fotouppdrag, men det är inget jag aktivt söker eller egentligen vill.”

Hemort: Filipstad i östra Värmland
Utrustning: Nikon, Toyo Field
Hemsida: Nedlagd. Skönt!
E-mail: bo.jansson@pixonnet.com

Regnbåge och forsande vatten.  Foto: Bo Jansson

Regnbåge och forsande vatten. Foto: Bo Jansson

Rondane. Foto: Bo Jansson

Rondane. Foto: Bo Jansson

Skam den som ger sig. Foto: Bo Jansson

Skam den som ger sig. Foto: Bo Jansson

Välförtjänt vila. Foto: Bo Jansson

Välförtjänt vila. Foto: Bo Jansson

 

Mer att läsa