Gå till innehållet

“Det är inget skämt!” – galen fågelhelg i Sverige vecka 41, 2016

Torsdagen den 13 oktober 2016 kommer troligen många fågelskådare i Sverige sent att glömma. Sällan har så många sällsynta fåglar setts i landet på samma dag. De flesta var dessutom kvar hela helgen vecka 41 och blev dessutom ännu fler.

Den sibiriska järnsparven som ringmärktes vid Ottenby fågelstation idag. Foto: Magnus Hellström

Den sibiriska järnsparven som ringmärktes vid Ottenby fågelstation idag. Foto: Magnus Hellström

Morgonen den 13 oktober inleddes med att det rapporterades sibiriska järnsparvar både i Brantevik i Skåne och på Utklippan i Blekinge. Sammanlagt har det i oktober setts över 20 individer enligt SOF BirdLife.

LÄS ÄVEN: • Rekordmånga sibiriska järnsparvar i Sverige de senaste dagarna

Klockan 9:37 kom så ett ännu tyngre larm – dvärgsävsparv på den avlägsna ön Horssten i östra Stockholms skärgård. Det är Sveriges första fynd av arten någonsin och fågeln rapporteras vara ”väldigt stationär”.

LÄS ÄVEN: • Dvärgsävsparv – första fyndet i Sverige utanför Stockholm

Knappt 20 minuter senare kom ett larm om en möjlig isabellatörnskata i Ottenbyområdet. Den bestämdes aldrig säkert och troligen var det inte så många som fortsatte leta efter den eftersom det 20 minuter efter det larmet kom ännu ett tungt fynd:

Azurmes. Foto: Magnus Hellström

Azurmes. Foto: Magnus Hellström

Christer Fitzell upptäckte en azurmes strax nor om hamnen i Grönhögen på Öland och skrev “Det är inget skämt!” i larmet som gick ut klockan 10:17. Läs mer om fyndet här.

LÄS ÄVEN: • Azurmes på Öland – första i Sverige sedan 2002.

Källa: Bird Alarm

 

 

Mer att läsa