WWF stämmer norska staten för vargjakt på 75 procent av beståndet

Varg i hägn. Foto: Marie Mattsson 

Världsnaturfonden i Norge stämmer norska staten efter att den beslutat om skyddsjakt på upp till 75 procent av landets vargar. 

– Det är absurt att vi ska tvingas göra det här, men Klimat- och miljödepartementet har fattat ett nytt jaktbeslut som vi menar är olagligt. Vi kräver att all jakt i Østfold, Oslo, Akershus och Hedmark stoppas i väntan på en rättslig prövning, säger WWF Norges miljöpolitiska chef Ingrid Lomelde i ett pressmeddelande.

Årets vargjakt i Norge har tagit många turer. Först ville regeringen skjuta 50 vargar i licensjakten. Det skulle motsvara 90 procent av beståndet. WWF tog då staten till domstol som stoppade jakten. Nu är det nya förslaget på 42 vargar, vilket WWF Norge fortfarande anser är ohållbart.

– En sådan här förvaltning hade aldrig accepterats för andra hotade arter än vargen. Som vi sagt i förra omgången: nu är det nog. Vi har försökt med alla medel. Vargjakten är olaglig och måste stoppas innan det är försent att rädda en akut hotad art, säger Ingrid Lomelde.

I Norge finns det ungefär 50 vargar, samt ytterligare 50 som har delade revir mellan Sverige och Norge. Tidigare i höstas beslöt norska regeringen att upp till 24 vargar får skjutas i vinter och eventuellt även ytterligare 26 vargar som lever inne i den så kallade vargzonen där vargen tidigare varit skyddad.

Vargzonen går längs med svenska gränsen i sydöstra Norge. Här har vargar varit fredade och det är enda stället i Norge där vargflockar med ungar är tillåtna. Kommer de utanför zonen skjuts de i licensjakt.

Källa: WWF Norge