Wisdom har blivit rekordförälder igen – 67 år gammal

Albatrossen Wisdoms partner och unge (2016). Foto: USFWS via Flickr 

Laysanalbatrossen som är världskänd under namnet Wisdom har slagit till igen. Minst 67 år gammal har hon nu blivit mor och därmed putsat till sitt eget världsrekord för äldsta fågelföräldern i världen.

Wisdom upptäcktes i laysanalbatrosskolonin på Midwayöarna tidigare i december efter att ha flugit tusentals kilometer på världens hav sedan hon blev världens äldsta fågelmor i början av 2017. I februari 2018 stod det klart att hon återigen slagit sitt eget rekord när hennes senaste unge kläcktes.

På Midwayöarna lever över tre miljoner havsfåglar och världens största albatrosskoloni. Här lever också över 70 procent av världens laysanalbatrosser.

– Midwayöarna rymmer inte bara miljontals fåglar, där finns också oräkneliga generationer och familjer av albatrosser. Tänk dig att när Wisdom återvänder är hon troligen omringad av vad som en gång var hennes ungar och potentiellt även deras ungar. Vilken familjeåterförening! säger Kelly Goodale, biolog vid U.S. Fish and Wildlife Service Refuge.

LÄS ÄVEN: • Naturfilm: Dansande laysanalbatrosser

Varje lyckad häckning för albatrosser är viktig för populationen. De lägger inte ägg varje år och föder bara upp en unge åt gången.

Redan 1956 ringmärktes Wisdom för första gången. Samma år konstaterades hon häcka och eftersom laysanalbatrosser inte börjar häcka förrän vid fem års ålder är hon alltså minst 67 år idag.

LÄS ÄVEN: • Klimatförändringar kan drabba albatrosser tidigare än man trott

19 av världens 21 albatrossarter hotas av utrotning. Bland annat på grund av människans fiskemetoder som lurar fåglarna att krokas fast och drunkna, men också på grund av invasiva arter som råttor och kaniner som hotar albatrossernas häckningsområden. Utrotande av råttor för att gynna övrigt djurliv har vi skrivit om förr på Natursidan.se.

Se fler bilder på Wisdom här.

Källa: USFWS Pacific