Gå till innehållet

Vinnarna i internationell miljöfototävling

Fototävlingen “CIWEM Environmental Photographer of the Year” går ut på att visa hoten mot vår planet i olika kategorier. Vinnarna utannonserades under FNs Climate Action Summit.

– Klimatförändringar är den avgörande frågan för vår tid och nu är det dags att agera. Vi måste se åtgärder från alla samhällssektorer. Tävlingen visar verkligheten för hur människor påverkas av klimatet över hela världen och syftar till att sprida ett viktigt budskap över hela världen för att inspirera till stora förändringar, säger Terry Fuller på CIWEM i ett pressmeddelande.

Årets miljöfoto, “High Tide Enters Home” av SL Shanth Kumar.
En enorm våg sköljer in i Bombay och sköljer med sig en 40-årig fiskare som befann sig i sitt hem. Bombay, med sina 20 miljoner invånare, hör till de kuststäder som börjat drabbas av allt fler översvämningar i takt med klimatförändringarna.

Årets unga miljöfotograf, “Desperate Measures” av Neville Ngomane
Den här noshörning får sitt horn avsågat för att inte tjuvjägare ska lockas att skjuta den och sälja hornet. Metoden har visat sig fungera så till vida att tjuvjakten minskar och noshörningarna klarar sig.

Kategorin “förändrade miljöer”, “Tuvalu beneath the rising tide” av Sean Gallagher.
Havsnivån höjs och erosionen ökar. Det har blivit ett allt större hot mot Tuvalus nio öar med över 11 000 invånare, som hotas att helt hamna under vatten.

Kategorin “vatten, jämlikhet och hållbarhet”, “Water Scarcity” av Frederick Dharshie Wissah.
En ung pojke dricker smutsigt vatten eftersom det finns ont om dricksvatten i området. Det beror i sin tur på skogsavverkning.

Kategorin “klimatagerande och energi”, “Remains of the Forest” av J Henry Fair.
Hambach-skogen i Tyskland var nästan 12 000 år gammal när den höggs ned av elföretag för att gräva efter brunkol under skogen. Förr var skogen stor som Manhattan. Nu återstår bara 10 procent.

Kategorin “hållbar städer”, “Polluted New Year” av Eliud Gil Samaniego.
Staden Mexicali i norra Mexiko var den 1 januari 2018 en av världens mest förorenade stad på grund av fyrverkerier, klimatförändringar, industrier och bilar.

Se fler av bidragen på tävlingens webbplats.

Mer att läsa