Vinnaren av Fågelmelodifestivalen 2018

Rödhake. Foto: Erik Hansson

Efter tusentals röster och sex veckors tävling är det avgjort. Rödhaken är vinnare i Fågelmelodifestivalen 2018! Här under berättar fyra naturprofiler vad arten betyder för dem.

Det började jämnt, men efter ett tag började rödhaken dra ifrån. När röstningen stängdes hade den samlat ihop ungefär 100 fler röster än tvåan (sommargylling) och trean (blåmes). Nu tillhör den lilla sångaren en exklusiv skara tillsammans med koltrast (2016) och storlom (2017), som vunnit Natursidans Fågelmelodifestival.

Rödhaken vann med sin porlande sång, som fågelskådarnestorn Erik Rosenberg beskriver som ”ett musikaliskt fantiserande” och ”en pärlande rad av glasklara småljud”. Det är en fågel som de flesta naturvänner har någon form av relation till. Hör bara vad följande fyra naturprofiler har att säga om den lilla mästersångaren.

Niklas Aronsson, redaktör för Vår Fågelvärld:
– Det är många arter som sjunger vackert, men bara några få som jag kopplar direkt till en specifik känsla. På samma sätt som blåhaken får mig att se fjällvidder och blånande berg, ser jag blommande vitsippor, smältande snö och knoppar på väg att brista när rödhakens silvriga stämma ljuder. Den är vårens instrument, efterlängtad som ingen annan, inte minst i år.

Yvonne Blombäck, ordförande i Club 300:
– Rödhaken är för mig en vårens budbärare. När den återkommer till trädgården och sitter på staketet med sin sprudlande sång långt in i skymningen, då blir jag varm i själen.

Rödhake. Foto: Niclas Ahlberg 

Josefin Nilsson, naturfotograf och miljöjournalist:
– Få arter – om ens någon – har en så djupt rotad plats i folksjälen som rödhaken. Ständigt närvarande i skuggan under träden. Om våren sjudande med en fullkomligt magisk sång. Rödhaken är en art som bjuder på mästerverk – alldeles i vår egen närhet.

Mats Ottosson, författare och programledare i Naturmorgon:
– Rätt låt vann! Ingen annan har den där silvriga skärpan och klarheten. Och få har samma improvisationsförmåga. Och så detta genialiska drag att börja sjunga först av alla på morgonen och sluta sist på kvällen! För mig är rödhakesång framförallt de där magiskt blå stunderna som varken är natt eller dag.

Rödhake. Foto: Linda Jonasson 

Våren 2019 återkommer Fågelmelodifestivalen med ett nytt spännande startfält.