Vinnare av ”Naturvärldens Oscars” 2017

Arbetet med att skydda glasögonbjörnen har belönats. Foto: Tambako The Jaguar, CC2.0 via Flickr 

Whitley Fund for Nature är en välgörenhetsorganisation baserad i Storbritannien som sedan 1994 delat ut Whitley Awards, kallad ”Green Oscars”. Priset går till personer som gjort betydelsefulla bevarandeåtgärder för naturen.

I år gick specialpriset ”Whitley Gold Award”, på över 600 000 kronor i projektpengar till:

Zafer Kizilkaya, Turkiet
För sitt arbete med att säkra och utöka marina reservat längs Turkiets kust.

De sex övriga vinnarna av ”Whitley Award” som alla får över 400 000 kronor till sina projekt:

Purnima Barman, Indien
Har jobbat med lokalsamhällen i Indien för att skapa en känsla av stolthet och vilja att skydda den hotade större adjutantstorken, som ofta lever på sopberg i Assam i Indien.

Sanjay Gubbi, Indien
Forskare inom Nature Conservation Foundation i Indien som hjälpt till att utvidga de skyddade naturområdena och skapa trygghet för skogvaktare i Karnataka som hyser det högsta antalet bengaltigrar i Indien.

Alexander Blanco, Venezuela
Har sedan 1996 jobbat med att skydda en av världens största örnar – harpyjan. Rovfågeln, som lever i Sydamerika, minskar i antal på grund av att deras livsmiljöer minskar som en följd av skogsavverkning, utökat jordbruk och boskapsskötsel.

Indira Lacerna-Widmann, Fillippinerna
Indira Lacerna-Widmann på Katala Foundation, jobbar med att rädda den akut hotade kakaduan. Metoden som använts är att utbilda och träna personer som sitter i fängelse till att skydda fåglarna och deras känsliga markhäckningar.

Ian Little, Sydafrika
Belönas för sitt arbete med jordbrukare och stamledare i Sydafrika för att rädda gräsmarker, ett av landets mest hotade livsmiljöer.

Ximena Velez-Liendo, Bolivia.
Har lyckats med att få Bolivias lokala samhällen samexistera med glasögonbjörnen, Sydamerikas enda björnart. Med hjälp av Ximena Velez-Liendos arbete har konflikterna minskat och utvecklat alternativa sätt att försörja sig i för människor som bor i björnarnas närhet.

Källa: Whitley Awards