Vildmarksmässan 2014, dag två

marie_mattsson-2389

Biofotos utställning. Fotoutställningarna var ett fint inslag i den annars så säljinriktade miljön.

Läs vår artikel om mässans första dag

Mässans andra dag drog mycket folk trots det soliga vårvädret. Tidvis var det svårt att ta sig fram bland alla människor, och det verkade inte vara många företag som behövde stå och rulla tummarna i sina montrar.

En av dagens första föreläsningar var om volontärarbete med främst elefanter, lejon och hyenor i Sydafrika. Landet har mycket problem med inavel bland de större djuren, eftersom stängsel mellan olika parker hindrar djuren att vandra helt fritt. Även tjuvjakten är ett stort problem och där behövs all hjälp som tänkas kan. Att erbjuda naturresor utomlands där man kan hjälpa till i de lokala projekten och samtidigt få resan till en billigare prislapp, verkar vara något som allt fler researrangörer börjat snegla på. Förhoppningsvis blir det allt vanligare i framtiden.

På en scen längre bort berättade naturfilmaren Bo Kristiansson bland annat om hur det går till att göra naturfilm till BBC. Dagens naturdokumentärer skapas av producenter som skriver detaljerade manus där varje vinkel och rörelse finns beskriven. Filmens dramaturgi är väl uttänkt redan innan en enda sekvens är fångad på film. När manuset väl är färdigt letar man upp en naturfilmare som kan ta sig an uppdraget och denne får då en lista med filmklipp att bocka av. Ett beställningsjobb med plats för ytterst lite kreativ frihet, med andra ord. Bo underströk dock att det fortfarande görs naturdokumentärer på det klassiska viset utan manus, det kommer alltid finnas engagerade fotografer som gör filmer efter egna initiativ.

marie_mattsson-2362

Anna Korsvik från GoodTravel berättade om volontärarbete för de som var på plats tidigt

På eftermiddagen hade Svenska Turistföreningen en informativ och intressant föreläsning om svensk turism och vad de jobbar extra mycket för. Bland annat vill de rusta upp Kungsleden så att den kan mäta sig med standarden på andra stora vandringsleder i Europa. Sveriges smått eländiga tågsituation togs också upp, en bättre struktur i järnvägstrafiken är något som skulle göra turismen väldigt gott.

En annan av föreningens hjärtefrågor är de svenska fjällen, som är en av de finaste naturupplevelser landet har att erbjuda. Det är dock dyrt att hålla fjällturismen levande; säsongen är väldigt kort, slitaget är högt och där finns många förhållningsregler att ta hänsyn till. Det kommer en del utländska turister under hela året, men väldigt få svenskar besöker fjällen när det inte är högsäsong.

Sverige har en hel del att jobba på när det kommer till framförallt ekoturism, men det känns som att vi långsamt börjar förstå vilka möjligheter vi har här. Vildmarksmässan är en del i den utvecklingen, så om jag får önska något till nästa års upplaga så är det ännu mer fokus på just svensk ekoturism och hållbarhetstänk.

• Läs vår artikel om mässans första dag

marie_mattsson-2384

Gadgets av olika slag väckte stort intresse. Här: en mobilladdare som inte kräver elekricitet.

marie_mattsson-2419

Bo Kristiansson pratade om att filma våra stora rovdjur

marie_mattsson-2452

Timmersporttävlingarna drog mycket publik. Här förbereds inför nästa gren.