Gå till innehållet

Vilda fiskar smittade från fiskodling även i Sverige

Fiskodlingar fortsätter att drabba vilda fiskebestånd. Det senaste fallet är från Sverige där flera vilda fiskarter smittats av en obotlig sjukdom från fiskar i odlingen.

I Norge har vildlax drabbats hårt av laxodlingar och även i Sverige har vilda fiskar visat sig fara illa i närheten av fiskodlingar.

Bakteriell njurinflammationen BKD har konstaterats hos regnbågarna i flera fiskodlingar i Sverige i över tio års tid. BKD kan ge fiskarna svårt att hålla balansen, de får uppsvälld buk, vätskefyllda blåsor på huden och punktformiga blödningar på sidorna. Dessutom blir njuren uppsvälld med vita fläckar.

Länsstyrelsen är orolig

Nu har det även konstaterats att BKD, som inte har något botemedel, spritt sig från odlingar i Strömsdal till vilda fiskar i omgivningen, rapporterar P4 Jämtland. Bland annat harr, sik, öring och röding har hittats med smittan. Det är oklart hur många fiskar som drabbats och anläggningen har försetts med tillträdesförbud.

– Vi är oroliga över utvecklingen. Man kan fråga sig om man ska odla fisk på platser där man riskerar sådan här återsmitta, säger Joakim Svensson är länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen i Jämtland till P4 Jämtland.

Källa: P4 Jämtland

Mer att läsa