Gå till innehållet

Viktig miljöseger i kinesisk domstol

Skogar och berg i Fujian-provinsen. Foto: Christopher, Tania and Isabelle Luna via Flickr https://www.flickr.com/photos/the_luna/

Skogar och berg i Fujian-provinsen. Foto: Christopher, Tania and Isabelle Luna via Flickr

Två miljöorganisationer vann under torsdagen en rättegång med skadeståndskrav mot ett stenbrott i östra Kina. Målet anses vara en milstolpe som möjliggjorts tack vare Kinas nya stärkta miljölag.

Miljöorganisationerna Friends of Nature och Fujian Green Home anklagade fyra personer för att ha skadat 1,9 hektar växtlighet utan tillstånd när de öppnade ett stenbrott i området. Personerna har nu dömts till att betala ungefär 1,8 miljoner kronor i kompensation och dessutom plantera träd i området de kommande tre åren.

– Det här är det första fallet som miljöorganisationer tar upp gällande miljöskador som inte handlar om utsläpp, sedan den nya miljöskyddslagen antogs den 1 januari 2015. Det ger ett bra exempel för framtida rättsfall, sa Lin Dongbo, ställföreträdande chef för domstolen.

Med den nya lagen kan alla miljöorganisationer som är tillräckligt stora och som jobbat med att skydda miljön i minst fem år anmäla personer och företag som orsakat utsläpp eller annan skada på miljön.

Källa: China Daily

Mer att läsa