Viktig barnkammare för havssköldpaddor får hjälp av nattvakter

Grön havssköldpadda. Foto: Brocken Inaglory, CC BY-SA 3.0, Länk

Det går inte bra för världens sköldpaddor. Fler än hälften av dem är hotade. Ett projekt i Seychellerna har dock visat sig framgångsrikt för två av arterna.

Just nu tar sig havssköldpaddor upp på stränderna i Seychellerna för att lägga sina ägg. För att skydda dem patruller vakter längs stränderna på nätterna. Anledningen till patrullerna är att ägg tidigare stulits av människor, troligen för att säljas vidare.

Även allmänheten och turister längs stränderna uppmanas hålla ögonen öppna för eventuell misstänkt aktivitet. Att stjäla sköldpaddsägg på Seychellerna kan ge upp till två års fängelse och böter på över 350 000 kronor. Förutom människor och naturliga fiender har även hundar visat sig vara ett problem på stränderna när de gräver upp sköldpaddorna.

Seychellerna har en av världens största populationer av grön havssköldpadda (”starkt hotad” enligt Internationella naturvårdsunionen IUCN) och karettsköldpadda (”akut hotad”). Tack vare övervakning och andra insatser kunde i fjol minst 10 000 sköldpaddsungar ta sig ut till havs.

LÄS ÄVEN:
• Studie visar sköldpaddors viktiga roll i ekosystemen och att 3 av 5 är hotade
• Världens största strandstädning gav hotad sköldpadda ny barnkammare
Fler än hälften av världens sköldpaddor är hotade

Källa: Seychelles News Agency