Vattenskotertävlingar stoppas när tumlare föder ungar

Tumlare vid Kullaberg. Foto: Erik Hansson

Den 2-8 juli planerades det för vattenskotertävlingar i områden där tumlare lever, mitt under de små valarnas kalvning. Arrangörerna ville ha dispens från artskyddsförordningen, men länsstyrelsen Skåne har nu stoppat tävlingen. 

– Just under den här tiden och på den här platsen är tumlartätheten som högst. Det är honor som föder sina kalvar och om tävlingarna skulle genomföras finns det risk för att mödrar och kalvar skiljs åt. Kalven är extremt känslig i början. Dels för att komma upp till ytan och andas och för att den behöver dia. Det kan vara en stor stress som gör att kalven kanske inte överlever, säger Charlott Stenberg som är marinbiolog på länsstyrelsen, till P4 Malmöhus.

Svenska Racerbåtförbundet menar att det kan bli svårt att hitta en annan plats för tävlingarna och de riskerar nu att ställas in.

Tumlaren är fridlyst och eftersom Sverige är med i EU måste arten skyddas både inom och utanför Natura 2000-områden. De små tandvalarna hotas framför allt av stormaskiga fiskegarn som är fastsatta i botten, men undervattensbuller är ett annat hot eftersom tumlaren är helt beroende av sin hörsel för att kunna få i sig föda. När allt fler båtar numera använder sig av ekolod blir det ett bekymmer för tumlarna.

– Är man båtägare kan man själv göra en insats genom att visa hänsyn och sänka hastigheten i områden med tumlare och stänga av sitt ekolod när det inte absolut behövs. Tyvärr använder många typer av ekolod frekvenser som stör tumlarna. Tillverkarna bör se över ekoloden så att inga spilljud förekommer under 200 kHz, sa Annelie Johansson, miljödirektör på Länsstyrelsen i Skåne, i ett pressmeddelande 2016.

Källa: P4 Malmöhus