Gå till innehållet

Världsnaturfondens nya havsambassadörer ska sätta fokus på havens kris

Mattias Klum (foto: Samuel Svensäter), Annelie Pompe (Foto: Hanli Prinsloo), Magnus Carlson (Foto: Johan Bergmark) och Joakim Odelberg (Foto: Peter Muld)

“Världens hav är i kris”. Det är budskapet i Världsnaturfondens senaste pressmeddelande. För att försöka återställa balansen i haven tar nu WWF hjälp av fyra havsambassadörer: naturfotografen och WWF-ambassadören Mattias Klum, naturfotografen och dykaren Joakim Odelberg, fridykaren och äventyraren Annelie Pompe och den folkkära artisten Magnus Carlson.

Att läsa om hur världens hav mår är inte muntert. Arterna och livsmiljöerna förstörs snabbare än de hinner återhämta sig, en tredjedel av världens korallrev har gått förlorade och år 2050 riskerar vi ha mer plast än fisk i haven. Sist, men inte minst är 90 procent av världens kommersiella fiskbestånd överfiskade eller fiskade till sin gräns.

Läs även: • Fortfarande omfattande miljöförstöring i Öresund

I ett försök att skapa mer uppmärksamhet och en starkare opinion för att rädda haven har nu Världsnaturfonden WWF anlitat fyra havsambassadörer, som utifrån egna erfarenheter och drivkrafter ska lyfta prioriterade frågor för haven. Målet är bland annat att öka kunskapen hos allmänheten.

– Världshavens hälsa är en förutsättning för människans framtid på jorden. Överfisket bidrar till att andra varelser som delfiner, havssköldpaddor och fåglar fastnar i fiskenäten och dör i hundratusental, helt i onödan. Det här måste få ett slut. Jag stödjer WWF som jobbar för att ta fram bättre fångstredskap, skydda extra känsliga havsområden och mycket mer, säger WWF- och Rädda haven-ambassadören Mattias Klum.

LÄS ÄVEN: • IUCN: Havens uppvärmning kan bli vår generations största utmaning

– Vartannat andetag vi tar kommer från havet, det är vårt hjärta och våra lungor, det är källan till allt liv på jorden. Ett levande friskt hav är förutsättningen för liv, säger Rädda haven-ambassadören Joakim Odelberg.

Äventyraren och fridykaren Annelie Pompe berättar att hon just nu håller en fridykningskurs med inriktning på hållbarhet och bevarande av hav på ön Lembongan utanför Bali.

LÄS ÄVEN: • ”Katastrofal” utveckling för haven – hälften av livet har försvunnit på 40 år

– Här ser vi fantastiska djävulsrockor som majestätiskt svävar i strömmarna och äter plankton – och plast. Indonesien är en av de länder som har mest engångartiklar i plast per person. Det är oerhört sorgligt att simma i havsströmmar av sugrör, shampopåsar och flaskkorkar. Indoneserna har tidigare haft allt inslaget i bananblad och när plasten tog över har inte vanan att slänga förpackningen i naturen förändrats. Här kommer det ta kanske någon generation innan alla förstår hur illa det är. De äldre fiskarna berättar dessutom att det knappt finns någon stor fisk att fiska längre, säger Rädda haven-ambassadören Annelie Pompe.

– För mig handlar detta om att göra det jag kan för våra barn och barnbarns skull. För att de också ska ha möjligheten till levande och friska hav – som ju är ett måste för vår egen överlevnad. Östersjön har en speciell plats i mitt hjärta och där jag lägger störst fokus tillsammans med WWF”, säger Rädda Haven-ambassadören Magnus Carlson, som i år även blivit utnämnd till Årets Hållbara Artist för sitt miljöengagemang.

Källa: WWF

Mer att läsa