”Världens mest hållbara bolag” inte alltid så hållbara

Amazonas. Foto: By Lincoln Barbosa - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32830847

Siemens som har rankats som etta på en lista över världens mest hållbara bolag, ville investera i det planerade bygget av en jättedamm i hjärtat av Amazonas. Foto: By Lincoln Barbosa – Own work, CC BY-SA 3.0,

Nyligen presenterades en lista på 100 av världens mest hållbara bolag ”100 of the world’s most sustainable cooperations” av mediaföretaget Corporate Knights. Men flera av bolagen som har höga placeringar på listan är inte så hållbara som de framställs.

Corporate Knights är ett mediebolag som arbetar med undersökningar och finansiell information med bas i Kanada. Bolaget främjar det de kallar ”clean capitalism” och varje år presenterar de listan Global 100 över världens mest ”hållbara” bolag på World Economic Forum i Davos. Rankningen baseras på 14 indikatorer gällande bland annat resurshantering, exempelvis mängd koldioxidutsläpp och användning av förnybar energi. Rankningen gäller även anställningsvillkor och finansiell ledning som antalet kvinnor på ledarposter och hur mycket skatt bolagen betalar. Men många av de företag som rankas högt är inte alls så hållbara som görs gällande, här är fyra exempel.

Siemens AG är etta på listan. Enligt Corporate Knights har de blivit etta på listan för sin satsning på förnybar energi och ambitiösa plan att bli koldioxidneutrala till 2030. Men under 2016 har Siemens uppmärksammats i en Greenpeace-kampanj. Siemens var nämligen på väg att investera i vattenkraft genom bygget av en kontroversiell jättedamm i brasilianska Amazonas. Dammen skulle ödelägga stora områden av regnskog och tvinga ursprungsbefolkningen längs Tapájosfloden att flytta. Under 2016 har Greenpeace aktivister haft aktioner utanför Siemens kontor i München för att visa omvärlden vad företaget håller på med. Nu är dammen stoppad, tack vare miljöaktivisters och ursprungsbefolkningens kamp.

Danske Bank är fyra på listan men är samtidigt sämst i en annan rankning –  Fair Finance Guide, som ger banken underkänt. Fair Finance Guides granskning visar att Danske Bank har lägst krav när det gäller investeringar för biologisk mångfald och klimat och att de satsat 15 gånger mer på investeringar i fossila bränslen än i förnybara energikällor. De har också investerat i vapenexport till stater som förtrycker befolkningen och i företag som kränker de mänskliga rättigheterna.

Johnson&Johnson som ligger åtta på listan och Colgate-Palmolive 53:a på listan, är två av de företag som Greenpeace har uppmärksammat under 2016 eftersom det finns indonesisk palmolja i deras varor. Företagen kan inte garantera att palmoljan kommer från hållbara odlingar. De bidrar alltså indirekt till skövling av regnskog i Indonesien och troligtvis även till barnarbete på plantager, något som kränker de mänskliga rättigheterna, enligt en rapport från Amnesty.

Skogsbolaget Holmen Skog är det enda skogsföretaget på listan och ligger som nummer 21. Det är ett av fyra svenska företag som är med. Trots sin FSC-certifiering som ska garantera ett hållbart skogsbruk så har bolaget länge kritiserats av naturvårdare.  Nyligen fick Holmen Skog en ”allvarlig avvikelse” för att ha brutit mot FSC -standarden. De har bland annat avverkningsanmält skogar med höga naturvärden i Jämtland. För inte länge sen blev Holmen polisanmält av länsstyrelsen i Västernorrland för att ha huggit ned ett kungsörnsbo som de hade lovat att spara.