Vargjakt i Norge stoppad

Varg (i hägn). Foto: Frida Hermansson 

Världsnaturfonden i Norge stämde norska staten för beslutet om skyddsjakt på upp till 60 procent av landets vargar. Nu har jakten stoppats

Det är Tingsrätten i Oslo som omedelbart stoppar jakten på vargar i Oslo-, Østfolk, Akershus- och Hedmark-områdena. Jakten inleddes den 1 oktober i år och fem vargar har redan fällts.

LÄS ÄVEN: • Upp till 60 procent av Norges vargar ska skjutas

– Tingsrätten i Oslo har fattat ett viktigt beslut eftersom den pågående vargjakten nu stoppats. Nu ser vi fram emot att frågan kommer upp i rätten, där domstolen kommer att bedöma om norsk vargförvaltning är i strid med norsk lag och internationella förpliktelser, säger Ingrid Lomelde, miljöpolitisk chef på WWF Norge.

Det har ännu inte satts något datum för när fallet ska tas upp i domstol.

– Vi hade inget annat val än att stämma staten på grund av den nuvarande norska vargpolitiken. Vi behöver en hållbar förvaltning som säkrar vargpopulationen på lång sikt samtidigt som den minskar konflikter mellan vargar och betande djur, säger Ingrid Lomelde.

I Norge finns det ungefär 50 vargar, samt ytterligare 50 som har delade revir mellan Sverige och Norge. Tidigare i höstas beslöt norska regeringen att upp till 24 vargar får skjutas i vinter och eventuellt även ytterligare 26 vargar som lever inne i den så kallade vargzonen där vargen tidigare varit skyddad.

Vargzonen går längs med svenska gränsen i sydöstra Norge. Här har vargar varit fredade och det är enda stället i Norge där vargflockar med ungar är tillåtna. Kommer de utanför zonen skjuts de i licensjakt.

Källa: WWF Norge och NRK