Vargar i närheten får skola att ställa in utflykter

Varg i hägn. Foto: Marie Mattsson http://www.natursidan.se/fotografer/marie-mattsson/

Varg i hägn. Foto: Marie Mattsson 

I förra veckan tog vargar en älg ungefär en kilometer från Odensvi skola och förskola i Köping och de har även dödat hundar i området. Nu ställer skolan in sina utflykter och förbjuder sina elever att vistas i skogen.

– Vargreviren här i Köping växer och djuren kommer allt närmare samhället. Man vet ju inte hur farliga vargarna är eller om de ens är farliga alls för oss människor men vi har ju ansvaret för våra elever och vill inte riskera någonting. Jag ska ringa till rovdjursansvarige på länsstyrelsen idag. Sedan får vi se vidare. Men i nuläget känns det bäst att vara på den säkra sidan. Våra elever är ju delvis väldigt unga och de vet heller inte hur man ska bete sig när man möter en varg ute i det fria, säger rektorn Gun-Marie Persson till SVT.

I området finns minst sex vargar enligt länsstyrelsen. De kan ha synts till i ett bostadsområde även om det inte är bekräftat och de har bitit ihjäl två hundar i området – en i december och en i januari.

På länsstyrelsen säger viltspåraren Daniel Mallwitz så här om huruvida man ska vara rädd för vargar:
– Det var inte länge sedan en människa blev ihjälsparkad av en älg och rådjur har attackerat människor. Det finns alltid en risk när ett djur hamnar i en stressad situation. Vargen är ett stort vilt djur, så visst ska man respektera det som alla djur. Men nej, man behöver inte vara rädd.

Källor: BBL och SVT Västmanlandsnytt