Vårens första trana har anlänt till Hornborgasjön

Trana. Foto: Zsombor Károlyi

Att bedöma vad som är årets första trana vid Hornborgasjön är inte så enkelt eftersom tranor numera övervintrar i delar av sjön. Men den 23 februari 2020 sågs en trana som länsstyrelsen bedömer ha gjort flytten från vinterkvarteren i söder till Hornborgasjön i norr. Det räknas därmed som vårens första trana.

– Det känns verkligen hoppfullt att våren och de första tranorna har kommit. Det är härligt! Samtidigt är det lite dubbla känslor i år eftersom vi inte riktigt har haft någon vinter, säger Sofie Stålhand, naturumföreståndare vid Hornborgasjön.

Länsstyrelsen bedömer att de första tranorna som syns vid sjön tillhör de drygt 30 par som också stannar för att häcka vid Hornborgasjön. De flesta av de ibland upp till 20 000 tranorna som rastar vid sjön anländer i mitten eller slutet av mars, stannar i någon vecka och flyger sedan vidare till sina häckningsplatser i norra Skandinavien. Bästa tiden för att uppleva det storslagna skådespelet vid ”Trandansen” är med andra ord i slutet av mars eller början på april, beroende på väder och vind. I fjol slogs rekordet när 27 300 tranor rastade vid sjön den 3 april.

Det har setts tranor i januari och februari varje år i Västergötland sedan 2014 enligt Artportalen.

Källa: Länsstyrelsen Västra götaland