Gå till innehållet

Utsläppsbetyg till världens länder: Alla får underkänt – Sverige närmst godkänt

Världens länder har betygsatts utifrån hur de presterar i klimatfrågan i det så kallade Climate Change Performance Index 2018. Inget av världens länder anses göra tillräckligt. Sverige får dock bäst betyg medan USA befinner sig i “fritt fall”.

– Den globala energiomvandlingen går allt snabbare, men inget land gör tillräckligt, skriver Climate Action Network (CAN) Europe i sin slutsats.

Climate Action Network (CAN) Europe består av ett stort antal miljöorganisationer som betygsatt världens länder utifrån en rad kriterier. Trots den allt snabbare energiomvandlingen så kom nyligen en rapport som visar att världens utsläpp ökar igen efter att i flera år varit någorlunda stabila.

Framstegen med billigare sol- och vindenergi som uppfyller en allt större del av världens energibehov går enligt Climate Action Network (CAN) alltför långsamt och det används fortfarande allt mer olja och gas även om kolanvändningen minskar.

Inget av länderna i undersökningen är på väg att uppfylla Paris-avtalet. Sverige är närmst, följt av Litauen, Marocko och Norge. Längre ner i listan hittas Tyskland (plats 22) som inte lyckats minska utsläppen inom landet och USA (plats 56), som bara är marginellt bättre än Sydkorea, Iran och Saudiarabien.

Källa: CAN Europe

Mer att läsa