Gå till innehållet

Utrotningshotad dvärgvattenbuffel ökar kraftigt i antal

Tamarau eller dvärgvattenbuffel. Foto: Gregg Yan via Wikimedia

Tamarau eller dvärgvattenbuffel. Foto: Gregg Yan via Wikimedia

Den kallas tamarau, mindorobuffel eller dvärgvattenbuffel (Bubalus mindorensis) och är en av världens mest sällsynta djur med enbart 345 individer kvar i livet 2013. Men på grund av insatser från bland annat Världsnaturfonden och ett skyddat reservat i deras levnadsmiljö har dvärgvattenbuffeln ökat i antal och bara det senaste året har populationen växt till 382 individer.

Det är en bra utveckling sedan år 2000 då enbart 154 stycken fanns kvar i livet, men en tragisk utveckling sedan 1900-talet då det beräknas ha funnits ungefär 10 000 dvärgvattenbufflar.

Arten lever enbart i bergen på ön Mindoro, en ö i centrala Filippinerna som ägnar sig mycket åt jordbruk.

– Tamaraun är en viktig art i Filippinerna. Det är vår moraliska skyldighet och internationella åtagande att bevara dem. Om de inte skyddas, kan arten vara utrotad inom fem år, säger parkvakten Rodel Boyles, som leder den samlade insatsen från staten och privata aktörer.

Dvärgvattenbufflarna skyddas nu av 30 patrullerande vakter och målet är att deras antal ska öka till 600 år 2020. Något som ser hoppfullt ut eftersom arten lyckats bra med förökningen i år.

Läs mer:
• Positiva nyheter om naturen.
Artiklar om utrotningshotade arter.

Källa: Discovery

Mer att läsa