Det finns sju arter tvestjärtar i Sverige och de skiljer sig framför allt på storleken och var de lever. Den absolut vanligaste heter också vanlig tvestjärt.
Studier har visat att tvestjärtar har ett system som liknar människans familjeliv och som är ovanligt bland insekter. På hösten lägger honorna i genomsnitt 40 till 45 ägg och stannar över vintern med dem. De håller koll på äggen och håller dem rena genom att slicka dem. När ungarna kommer ut stannar de kvar i boet i några veckor och matas då av sina mödrar som även skyddar dem mot rovdjur. Tvestjärtsmammornas noga omsorg gör att fler ungar överlever.
Hos många djur råder hård konkurrens mellan ungarna och det är inte sällan att de svagaste syskonen inte klarar sig. Men så agerar inte tvestjärtarnas ungar. Trots att de konkurrerar om samma föda, samarbetar de och delar med sig av maten. De gör det dessutom i ännu högre utsträckning när inte mamman är närvarande och matar dem.
Effektivt vikta vingar
Forskare har med stor möda försökt härma det otroligt effektiva sätt som tvestjärtarna viker ihop sina vingar. När de fälls ut är de hela tio gånger större än när de är ihopvikta. Försök gärna vika ett A4-papper på hälften tio gånger.
Vita tvestjärtar
Du kanske någon gång under sommaren har sett en nästan helvit tvestjärt? Det är en nyömsad unge/nymf som ännu inte fått sin bruna färg, men det får den redan efter någon timme.
Gynnsam främmande art på andra sidan Atlanten
Den vanliga tvestjärten har spridits av människor från Europa till Nordamerika. Där har den snabbt spridit sig i USA och Kanada. Men trots den snabba och stora spridningen anses den inte utgöra ett problem för de inhemska arterna eller odlingarna. En studie från Washington State University kom till och med fram till att arten troligen gör stor nytta i jordbruket även i USA. Ett ovanligt exempel på hur en främmande art kan passa in i ett annat ekosystem.
Gynna tvestjärtar i trädgården
Om du vill ha fler bladlusätande små städpatruller med fin familjesammahållning i din trädgård ska du skapa små mörka och trånga platser – exempelvis upp och nedvända blomkrukor med lite växtrester och löv i, platta stenar, krukfat eller tegelpannor som läggs mot marken. Lämna gärna lite “vilda” delar av trädgården där det får växa som det vill och ligger grenar och annat. Sådana ytor uppskattar både tvestjärtar och många andra djur.