Utflykt till fågelstationen Landsort med Natursnokarna

landsort fågelstation ringmärkning

Nu pågår höstens ringmärkning för fullt på fågelstationen Landsort på ön Öja i Stockholms södra skärgård. Natursidans utsände följde med Natursnokarna, barnavdelningen på Naturskyddsföreningen, på besök till fågelstationen.

Ringmärkning, sträckräkning och guidning av grupper utförs ideellt på fågelstationen. Huset är fallfärdigt och en insamling har startats för att få det renoverat.

landsort fågelstation ringmärkning

Den kunnige guiden och ringmärkaren Liam Martin visar upp olika fåglar som fångats på morgonen.

landsort fågelstation ringmärkning

Här har en rödhake fångats in. De vanligast förekommande fåglarna som ringmärks just nu är flockar med kungsfåglar och rödhakar på väg söderut. 40- 50 stycken fångades in i näten och ringmärktes denna morgon. Ön Öja är sista ön i Stockholms skärgård under fåglarnas flytt söderut, sen är det bara hav. Därför stannar fåglarna här och vilar- och äter upp sig på bär och insekter för att sen orka flyga vidare. På natten ringmärktes en pärluggla.

2015-10-10 17.14.21Fågelnäten fälls ner en halvtimme åt gången för att fåglarna inte ska hänga för länge i dem. Under tiden går ringmärkarna runt och tar loss fåglar som fastnat, lägger dem i tygpåsar och tar dem till fågelstationen för märkning.

Det kan vara ganska kärrigt och blött på vissa ställen på ön. Det gillar fåglarna eftersom där finns mycket insekter att äta.

landsortÖn är bergig och karg men fina mikrolandskap öppnar sig i mjuka höstfärger mellan klipporna.

landsort barn i naturen natursnokarnaHelvetesgrytan är ett stort hål i berget fyllt med vatten. Där vill man inte trilla i!

BILDER: Kristina Bäck och Linda Axlid