”Utdöd” fågel återupptäckt efter 75 år

Blåögd markduva. Foto: Rafael Bessa (använt med tillstånd)

Blåögd markduva. Foto: Rafael Bessa (använt med tillstånd)

Senast någon såg blåögd markduva (Columbina cyanopis) var 1941. Fågeln ansågs därför vara utdöd. Nu har en grupp ornitologer hittat tolv individer av fågeln på en avlägsen och hemlig plats i Brasilien. 

Duvan upptäcktes av ornitologen Rafael Bessa på en exkursion i Brasilien. Han använde en uppspelning i ett område där han hoppades att duvorna kunde leva och plötsligt landade en duva i närheten. Han tog bilder på den och när han studerade bilderna noga i kameran började hans ben att skaka – det var den blåögda markduvan, som inte setts på 75 år.

Blåögd markduva. Foto: Rafael Bessa (använt med tillstånd)

Blåögd markduva. Foto: Rafael Bessa (använt med tillstånd)

Rafael Bessa gjorde sitt fynd officiellt på en brasiliansk fågelskådningsfestival. Föreläsningen hade bara namnet ”Species X” (Arten X) och ingen i publiken visste exakt vad det skulle handla om. De fick en ordentlig överraskning när Rafael Bessa både visade en film och fina stillbilder på den blåögda markduvan.

– När han spelade upp filmen blev det stor uppståndelse i publiken och applåderna ville inte tystna. Det var äkta känslor, berättar Pedro Develey på SAVE Brasil (BirdLife i Brasilien).

Upptäckaren Rafael Bessa och andra i teamet har de senaste månaderna dels arbetat med att dokumentera fyndet ordentligt, men också för att utveckla en plan för hur den akut hotade arten ska kunna överleva i långa loppet. Det viktigaste är att se till att området där arten hittades nu skyddas. Den blåögda markduvans livsmiljöer är lika hotade som duvan och minskar snabbt. Att skydda dem skulle även gynna flera andra hotade arter som lever där.

Än så länge hålls platsen hemlig och inte heller duvans läte offentliggörs. Rafael Bessas bilder och film får vara ett tillräckligt bevis för att det fortfarande går att återupptäcka mycket i världen.

Källa: BirdLife