Ett stort kalhygge har gjorts av FSC-certifierade Sveaskog på deras egen FSC-certifierade mark vid Långträskberget i Piteå kommun. Hela toppen av berget och sluttningarna mot söder, väster och öster är helt kalavverkade och återväxten är ”usel”.
Björn Mildh, medlem i Naturskyddsföreningen, har mejlat filmen till Sveaskog och vill ha ett svar om kalavverkningen. Enligt honom bryter avverkningen mot FSC-standarden eftersom knappt något naturhänsyn har lämnats och återväxten på det blåsiga berget är nästan obefintlig. Trots att det var flera år sedan avverkningen skedde, kan man i filmen se att nästan inget växer i området.
LÄS ÄVEN: • Vår artikelserie om skövlingen av skyddsvärda skogar.
– Sveaskog säger att 99 procent av naturvärdena kan klaras vid en slutavverkning med trakthyggesbruk. På detta hygge riskerar 99% av naturvärdena i stället att försvinna, skriver Björn Mildh i ett brev till Sveaskog.

Sveaskogs FSC-certifierade skogsbruk i Norrbotten. Var är naturhänsynen? Skärmdump från video av Björn Olin.
I brevet påpekar Björn Mildh också att kalhygget som visas i filmen gjordes när Herman Sundqvist var skogschef på Sveaskog. Idag är Herman Sundqvist generaldirektör på Skogsstyrelsen och skapade viss uppmärksamhet när han i en intervju nyligen sa att det inte finns några kalhyggen längre.
– Jo, de finns, skriver Björn Mildh vidare. Ju fler desto längre bort man kommer från allfarvägarna i Norrbottens inland. Ett av dem kan skådas på Långträskberget i Piteå kommun.
LÄS ÄVEN: • Nya Skogsstyrelsechefen: ”Det finns inga kalhyggen längre”
Hygget är enligt Björn Mildh ”imponerande kalt” och mellan 15 och 20 hektar stort. Det omfattar hela toppen av berget och sluttningarna mot söder, väster och öster. De enda ställena som sparats är på några små bergiga kullar med brant sluttning där det helt enkelt är svårt att avverka. Resten är fullständigt kalhugget.
– Sveaskog har försökt med återplantering, men återväxten på de helt kala och vindpinade sluttningarna är usel. Återigen Sveaskog – er naturvård fungerar inte, avslutar Björn Mildh.
Filmen är gjord i juni 2016 av Björn Olin i samarbete med Björn Mildh och John Strandh.
Hej Kristina Back och Björn Mildh!
Tack för ”fin” film! det vill säga avslöjande. Kan vi få veta mer om detta? Var ligger Långträskberget i Piteå? Vilken höjd över havet har toppen? Är det renbetesland?
Kan vi få många närbilder på markytan dels på den avverkade ytan, dels i den näraliggande skog som liknar den som avverkats? Och ange hur många månader som gått från avverkningen tills bilderna togs. Går det att ta bilder nu innan snön kommer? Det kan ju vara ett mycket starkt debattmaterial. Vi har problem med Sveaskog även här i Östergötland.
Även Sveaskogs FSC-stämpling revideras regelbundet, troligen varje år. Har bolaget i detta fall följt svensk skogsbruksstandard enl FSC-STD-SWE-0202-2010 SW?
”Målet är att förvalta och bruka skogen och skogsmarken i former som ……respekterar lokalbefolkningens respektive samernas kultur och …..” vilket kan tolkas så att certifieringsföretaget bör höra med lokalbefolkningen om de har synpunkter på bolagets sätt att bruka skogen- vilka har de frågat?
Kriterium 3.1 ”Skogsbruket ska acceptera och ta hänsyn till den samiska renskötseln… Ska genomföra samråd enligt 20§ och 31§ skogsvårdslagen…” Finns dokumentation från samråden?
Kriterium 6.1.7 ”Skogsbrukare ska genomföra miljö- och naturvärdesbedömning på beståndsnivå före större skogliga åtgärder och dokumentera resultatet samt planera och genomföra skogsbruket för att minimera negativa effekter.” Hur ser den dokumentationen ut i detta fall? Vilka arter växte och levde där?
Kriterium 6.3.1 Skogsbrukare ska ståndortsanpassa skogssköteselåtgärderna och dokumentera dessa”. Vad står i det dokumentet?
Kriterium 6.3.4 ”Skogsbrukare ska lämna alla högstubbar, lågor och andra träd som har varit döda längre tid än ett år förutom då de…” Finns tecken på att man skadat lågor eller fört bort stående döda träd och högstubbar?
6.3.7: Skogsbrukare ska tillskapa mint tre högstubbar eller ringbarkade träd i medeltal per hektar avverkad yta…..” hur många högstubbar har tillskapats per hektar? av vilka arter?
Kriterium 6.3.15 ”Skogsbrukare ska i anslutning till våtmarker och impediment främja kontinuerlig beskogande, om möjjligt skiktade, topografiskt, hydrologiskt och ekologiskt betingade övergångszoner.” Är bergstoppen impediment?
Och så vidare- det finns många bra formuleringar i FSC 2010. Är bolaget värdigt att behålla FSC-stämpeln, som ju ger dem högre betalt för råvaran?
Göran
PS. På http://www.skog.luben.se ser jag att många stora ”objekt” har anmälts för avverkning de senaste 5 åren- blått på kartan. Man ser också flera äldre hyggen och skogsbruksvägar. Och däremellan anar jag myrar och hällmarker. Och några små frivilliga avsättningar (röda på kartan). Om avverkningen fortsätter i samma takt som de senaste 5 åren- när är skogen slut? Om 15 år eller 20? Vad ska dom göra sedan??
Vad har det filmade området för objekt ID på avverkningsanmälan? Man ser det på skog.luben-kartan om man klickar på den blå figuren.
DS
Göran
Hej Göran Toss,
Du har många frågor och jag kan inte svara på alla. Jag jobbar ideellt med att skriva artiklar och har inte själv varit på plats vid detta hygge.
Långträskberget ligger väster om Piteå, inåt landet, NV om byn Långträsk. Höjd över havet kan man se genom att kolla höjdkurvor, tror det är ca 330-600 m ö h.
Det verkar inte som att hygget är med på skogsdatakartan (http://www.skog.luben.se) över avverkningar (jag hittade iaf inte avverkningsanmälan kanske äldre än fem år) men om man tittar på exempelvis Hitta.se så ser man hygget tydligt på satellitbild. https://www.hitta.se/kartan!~65.44270,20.16706,12z/tr!i=K8ICGIl4/search!st=plc!q=l%C3%A5ngtr%C3%A4skberget!b=65.42183:20.04346,65.46356:20.29065!t=combined/tileLayer!l=1
Koordinater: X7266607 Y1702093 (RT 90).
Jag vet inte om det är renbetesland.
Hygget är ju barskrapat så det bryter säkerligen mot FSC-standarden.
Jag har skickat dina frågor till Björn Mildh, hoppas han kan svara mer.
Här är en bild på hur hygget såg ut i juni, dålig tillväxt då med.
https://photos.google.com/photo/AF1QipOxGapa5Cx9-d99_-xt-H5U-ZLJbKl-W9_u077n