”Usel” återväxt flera år efter kalavverkning av FSC-certifierade Sveaskog

Ett stort kalhygge har gjorts av FSC-certifierade Sveaskog på deras egen FSC-certifierade mark vid Långträskberget i Piteå kommun. Hela toppen av berget och sluttningarna mot söder, väster och öster är helt kalavverkade och återväxten är ”usel”.

Björn Mildh, medlem i Naturskyddsföreningen, har mejlat filmen till Sveaskog och vill ha ett svar om kalavverkningen. Enligt honom bryter avverkningen mot FSC-standarden eftersom knappt något naturhänsyn har lämnats och återväxten på det blåsiga berget är nästan obefintlig. Trots att det var flera år sedan avverkningen skedde, kan man i filmen se att nästan inget växer i området.

LÄS ÄVEN: • Vår artikelserie om skövlingen av skyddsvärda skogar.

– Sveaskog säger att 99 procent av naturvärdena kan klaras vid en slutavverkning med trakthyggesbruk. På detta hygge riskerar 99% av naturvärdena i stället att försvinna, skriver Björn Mildh i ett brev till Sveaskog.

Sveaskogs FSC-certifierade skogsbruk i Norrbotten. Skärmdump från video av Björn Olin.

Sveaskogs FSC-certifierade skogsbruk i Norrbotten. Var är naturhänsynen? Skärmdump från video av Björn Olin.

I brevet påpekar Björn Mildh också att kalhygget som visas i filmen gjordes när Herman Sundqvist var skogschef på Sveaskog. Idag är Herman Sundqvist generaldirektör på Skogsstyrelsen och skapade viss uppmärksamhet när han i en intervju nyligen sa att det inte finns några kalhyggen längre.

– Jo, de finns, skriver Björn Mildh vidare. Ju fler desto längre bort man kommer från allfarvägarna i Norrbottens inland. Ett av dem kan skådas på Långträskberget i Piteå kommun.

LÄS ÄVEN: • Nya Skogsstyrelsechefen: ”Det finns inga kalhyggen längre”

Hygget är enligt Björn Mildh ”imponerande kalt” och mellan 15 och 20 hektar stort. Det omfattar hela toppen av berget och sluttningarna mot söder, väster och öster. De enda ställena som sparats är på några små bergiga kullar med brant sluttning där det helt enkelt är svårt att avverka. Resten är fullständigt kalhugget.

– Sveaskog har försökt med återplantering, men återväxten på de helt kala och vindpinade sluttningarna är usel. Återigen Sveaskog – er naturvård fungerar inte, avslutar Björn Mildh.

Filmen är gjord i juni 2016 av Björn Olin i samarbete med Björn Mildh och John Strandh.