Gråhäger orsakar uppståndelse i USA

Gråhäger. Arkivfoto: Erik Hansson

För första gången har en gråhäger setts i USA söder om Alaska och det har väckt stor uppståndelse bland landets fågelskådare.

Fågeln upptäcktes vid Tuckernuck Island strax utanför Nantucket i Massachusetts av en 18-årig fågelskådare. Han la direkt märke till att hägern var lite mindre och blekare än den amerikanska gråhägern som går under namnet Great blue heron i USA. Snart kunde det konstateras att det var en Grey hero (gråhäger) han såg. Arten, som är vanlig i Sverige och även finns i Europa, Afrika och delar av Asien, saknas helt i Nord-, Central- och Sydamerika.

Genom att jämföra fjädrar har fågelskådare kommit fram till att gråhägern i Nantucket troligen är samma individ som besökte Nova Scotia i Kanada tidigare i somras.

Island får ibland besök av gråhägrar om vintern och de har även några fynd av amerikansk gråhäger. Kanske har den aktuella gråhägern hittat till USA via Island? Den europeiska hägern fortsätter nämligen att expandera och ses nu årligen i Karibien och Newfoundland. Kanske har USA snart två häckande arter gråhäger?

Gråhägern i Nantucket har inte setts till sedan den 6 september.

Källa: National Geographic