USA tillåter import av troféer från skjutna noshörningar

Spetsnoshörning. Foto: Steve Garvie via Flickr https://www.flickr.com/photos/rainbirder/

Spetsnoshörning. Foto: Steve Garvie via Flickr 

USA:s motsvarighet till Naturvårdsverket har gett klartecken till två jägare som vill importera troféer från två spetsnoshörningar som männen ska skjuta i Namibia. Jakten påstås vara en del av ”forskningsbaserad skötselstrategi för spetsnoshörningar”.

Männen ska delta i två jakter som är sanktionerade av den namibiska regeringen och pengarna som jakten får in ska gå till bevarandeprojekt. De ansökte i fjol om att importera delar (troféer) av de två noshörningarna som männen kommer skjuta legalt i landet. Nyligen gav U.S. Fish and Wildlife Service klartecken till importen. Sammanlagt har myndigheten nu gett tre importtillstånd någonsin.

Detta uppmärksammade fall i USA har lett till över 135 000 protestunderskrifter online och djurrättsorganisationern PETA har utannonserat att de kommer ta ärendet till domstol. Flera andra miljöorganisationer har uttryckt sin besvikelse över beslutet.

U.S. Fish and Wildlife Service menar att trots att det bara finns mellan 4000 och 5000 spetsnoshörningar (ner från 70 000 på 1960-talet) så kan jakten på den hotade arten gynna dess överlevnad generellt.

– Pengar från troféjakt på spetsnoshörningar har använts för att finansiera årliga spetsnoshörningsräkningar, förbättra tjuvjaktsutredningar och åtal, samt försäkra att alla noshörningshorn från Namibia är spårbara, förklarar U.S. Fish and Wildlife Service.

En av jägarna, Corey Knowlton, är en känd tv-programledare för jaktprogram i USA. Han har betalat ungefär 2,5 miljoner kronor för sitt tillstånd.

Källor: National Geographic och Fish and Wildlife Service