Uppmärksammat mord – kan talande papegoja vara vittne?

Grå jako (Psittacus erithacus). Foto: L.Miguel Bugallo Sánchez (http://commons.wikimedia.org/wiki/User:Lmbuga) - self made, http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Ave_070910_008.jpg, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5635030

Grå jako (Psittacus erithacus). Foto: L.Miguel Bugallo Sánchez,  CC BY-SA 3.0.

En talande papegoja påstås ha blivit vittne till mordet på sin husse och upprepar nu de sista orden som husse yttrade. Frågan är hur trovärdig papegojan är? Håller det i en rättegång?

En 45-årig man från Michigan i USA ska ha skjutits med fem skott i sitt hem medan hans fru precis överlevde ett skott i huvudet. Polisen är osäker på vad som hänt, men efter att det hittats tre självmordsbrev i lägenheten utreder de nu om det kan vara mannens änka som skjutit honom och sedan försökt begå självmord.

LÄS ÄVEN: • Populär talande papegoja snart utrotad i det vilda.

Fallet har fått stor uppmärksamhet eftersom det visar sig att mannens grå jako, Bud, efter mordet filmats när han skriker ”Don’t fucking shoot” (ungefär ”skjut inte för helvete”). Det är mannens tidigare fru som spelat in filmen med sin mobiltelefon och Bud tycks härma sin husses röst.

Den skjutna mannens föräldrar och tidigare fru påstår att Bud ”inte kan sluta prata om mordet” och att Bud borde få vittna i en rättegång.

Men kan en papegoja vara ett trovärdigt vittne som kan påverka ett eventuellt åtal? Skribenten @grrlscientist har undersökt detta för magasinet Forbes.

Enligt Nathan Emery, expert på fåglars förmåga att tänka, är det inte så troligt att Bud upprepar sin husses sista ord. Även om det är lätt att lära en grå jako att säga ord och meningar så upprepar de sällan något som enbart sagts vid ett tillfälle. De behöver repetition och träning för att lära sig en fras. Så fungerar det även i det vilda där de härmar närstående artfränder som en del av deras sociala flockliv. Tama papegojor ser på sina mänskliga ägare som flockfränder och det är därför de härmar oss.

Däremot tror Nathan Emery att Bud kan visa oro inför vad som hänt sin husse och att han inte längre rör på sig, men det betyder inte att Bud skulle kunna vara ett vittne i en rättegång. Enligt amerikansk lag måste ett vittne helt enkelt vara en ”person”, som dessutom ska avlägga sitt vittnesmål ”sanningsenligt och förståeligt”. Något som omöjliggör Buds medverkan i rättegången, oavsett om han har något att berätta eller inte.

Se filmen på Bud i följande nyhetsinslag:

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=e3ldk1Vo09w”]

Källa: Forbes