Gå till innehållet

Unesco uppmanar Polen att sluta avverka i urskogen Bialowieza

Bialowiezaskogen på den polska sidan. Foto: CC BY-SA 3.0.

Polen avverkar skog i världsarvet Białowieża trots massiv kritik från naturorganisationer, allmänhet och EU. Nu anser även FN-organet Unesco att avverkningarna måste stoppas.

Det var i januari som “Szyszkos lag” infördes, uppkallad efter miljöministern Jan Szyszko. Det är en ändring i miljölagen som gör det möjligt för privata markägare att hugga ned träd utan tillstånd, utan att plantera nya träd och utan att informera kommun eller allmänhet om sina kommande avverkningar. Detta skogsbruk med “frihet under ansvar” har lett till en ”massaker” av träd över hela Polen, enligt polska naturorganisationer.

LÄS ÄVEN: • Polens nya lag tillåter skogsavverkning utan tillstånd

Polen menar att avverkningen beror på att skogen angripits av granbarkborre, men den enda inventeringen som gjorts av träden som ska avverkas visar att nästan hälften av dem inte är barrträd och därmed inte hotade av granbarkborren.

LÄS ÄVEN: • Protester mot skogsavverkning i Unesco-arvet Białowieża

 

FN har nu meddelat Polen att avverkningarna måste sluta, annars kommer Bialowieza placeras på listan över världsarv i fara.

– Låt oss hoppas att den här nya varningen kommer stoppa den illegala avverkningen innan Europas äldsta skog är skadad för all framtid, säger Agata Szafranska, advokat vid ClientEarth i ett uttalande.

Även den polska allmänheten är emot skövlingen. 250 000 personer har skrivit på en namninsamling för hårdare regler mot avverkningar och 2016 hölls en av de största miljödemonstrationer någonsin i Polen mot avverkningen av Białowieża.

Källa: Reuters

Mer att läsa