Gå till innehållet

Tysk urskog ska skövlas för att bli brunkolsgruva

Barrikaderat mot avverkningsmaskiner i Hambacher Forst en hotad urskog i Tyskland. Här ska göras dagbrott för brunkol. Foto: Infoletta Hambach via Wikipedia Commons

En unik urskog i västra Tyskland, Hambacher Forst som är en lövskog med stor biologisk mångfald, ska avverkas för kolkraft. Den tyska energikoncernen RWE som äger skogen, vill utvidga sina dagbrott för uttag av lignit/brunkol.

Exploateringen som har pågått år efter år har lett till högljudda protester, demonstrationer och ockupationer. Tyskland har sagt att de ska minska sitt kolberoende, något som inte går ihop med denna exploatering, som också förstör höga naturvärden.

Endast 200 hektar återstår av Hambacher Forst i dag, en skog som för inte så länge sen var över 5 000 hektar. Den sägs vara 12 000 år gammal och uppstod precis efter istiden. Skogen har många gamla lövträd, främst avenbok och ekar som är över 300 år. Flera hotade arter lever där, exempelvis bechsteins fladdermus, mellanspett och sovmus.  RWE köpte området på 70-talet och har sedan dess avverkat skogen bit för bit för att göra stora dagbrott för utvinning av brunkol. Om tre år beräknas inget av skogen finnas kvar om koluttaget fortgår, enligt bloggen hambi bleibt!, där man kan följa vad som händer.

Karta över brunkolsdagbrottet på det som en gång varit skog, av Anna Frodesiak  CC BY-SA 2.0, Wikipedia Commons

Förra torsdagen gick polisen in i Hambacher Forst och började vräka de 250 trädhusockupanterna, många av dem har bott i skogen sedan 2013. Avverkningen ska börja i oktober. I helgen som var hölls en ”skogspromenad” då flera tusen personer vandrade in i området för att visa sin solidaritet med ockupanterna, för skogen och klimatet. Polisen försökte stoppa demonstranterna från att gå in i skogen men misslyckades och flera aktivister greps. Enligt bloggen Hambi bleibt! var polisen aggressiv trots att demonstranterna var fredliga.

I bloggen kan man läsa:
– Polisen hade gått ut officiellt och sagt att “skogspromenaden” inte fick hållas. Trots det så kom tusentals människor i alla åldrar till den närbelägna byn Buir för att delta. Alla tåg var överfulla dit. Fler och fler människor anlände under många timmar, alla motiverade. Till slut började människorna röra sig i riktning mot skogen och med flaggor och rop visa sin solidaritet med trädockupanterna. De kom för att protestera mot att den 12 000-åriga skogen inte skyddas, mot utvinningen av lignit/brunkol- och för klimaträttvisa!

Om tre år finns ingen skog här, om koldagbrotten får fortsätta expandera, enligt bloggen Hambi bleibt! Foto: Lukas567, Wikimedia Commons

RWE säger att exploateringen är nödvändig för att tillgodose Tysklands behov av kolenergi de kommande två åren. Koncernen menar att det inte har något att göra med att Tyskland har förbundit sig att på sikt göra sig av med fossila bränslen. I ett uttalande pekar RWE på att de har kompenserat det hela eftersom de har bland annat planterat över 10 miljoner träd i Rhenlandet.

Alla trädhus ska bort innan avverkningen som börjar i oktober. Foto: Axel Hartmann via Flickr

VDn för RWE, Rolf Martin Schmitz och flera tyska miljögrupper hade ett möte förra veckan med hopp om att konflikten skulle trappas ned. Men tyvärr kom de inte fram till någon lösning. Martin Kaiser från Greenpeace, säger att RWE:s motstånd mot att inte avverka skogen gör kompromisser omöjliga.

Här är en Youtube film från söndagens protester:

Källor: Hambi bleibt!, Handelsblatt, DW.com

Mer att läsa