Gå till innehållet

Två tredjedelar av Stora barriärrevet har nu blekts – en “katastrof”

Koraller i Stora barriärrevet som blekts. Foto: CC BY 3.0.

Efter ännu ett varmt år med ännu mer korallblekning i Stora barriärrevet har nu 1500 km av det 2300 km långa revet drabbats av blekning. Två år i rad har nu massiv korallblekning drabbat ett av världens viktigaste havsområden.

Det kommer ta ungefär tio år för de snabbast växande korallerna att återhämta sig från 2016 och 2017 års massblekningar. För andra arter kommer det ta ännu längre tid och det förutsätter att inte fler blekningar sker under den här tiden. Med en allt varmare havstemperatur ökar dock risken.

LÄS ÄVEN: • För första gången: Massblekning av Stora Barriärrevet två år i rad

Jon Brodie, vattenkvalitetsexpert på James Cook University, säger till The Guardian att Australiens regering har misslyckats med försöken att förbättra vattnets kvalitet och att årets blekning är extra allvarlig eftersom den sker bara ett år efter den förra.

– Förra året var illa nog, det här året är en katastrof. Regeringen gör i stort sett ingenting och det nuvarande programmet med att förbättra vattenkvaliteten har väldigt begränsade framgångar, säger han.

LÄS ÄVEN: • 2016 – det värsta året i Stora barriärrevets historia

Terry Hughes, som ledde forskarnas senaste kartläggning av Stora barriärrevet konstaterar att enbart en grads varmare planet redan har orsakat fyra blekningar de senaste 19 åren.

– Vi måste helt enkelt dra ner på kolutsläppen och fönstret för att hinna göra det stängs snabbt, säger Terry Hughes.

Källor: Science Alert och The Guardian

Mer att läsa